Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Bibinjama će niknuti devet stambenih zgrada

Autor: Velimir Brkić

13.03.2008. 23:00
U Bibinjama će niknuti devet stambenih zgrada


Gradit će se devet manjih zgrada, katnica s potkrovljem, s ukupno 72 stana. Uz to što će se sačuvati dio borove šumice, izgradit će se sportski tereni, boćalište i svi ostali sadržaji potrebni za ugodno življenje, kaže Šimunić
Unatoč brojnim provedenim i najavljenim infrastrukturnim projektima i sve primjerenijim uvjetima življenja u naseljima Zadarske županije uvijek ima zadovoljnih i manje zadovoljnih građana koji na ovaj ili onaj način hvale ili, pak, kritiziraju lokalnu vlast. U toj našoj svakodnevici, nepunih 13 godina nakon Domovinskog rata, nije pošteđeno ni Bibinje.
Rast proračuna – Sviđao se načelnik Šimunić nekom ili ne, podaci mu svakako idu u prilog. Otkad je prije 8-9 godina kao 28-godišnjak prvi put zasjeo u načelničku fotelju i zatekao proračun od 1,1 milijun kuna, on je danas povećan na 11,5 milijuna, govore nam dobro upućeni Bibinjci zatečeni na tzv. bibinjskoj ljepotici, Trgu dr. Franje Tuđmana.– Riječ je o maksimalno izbalansiranom, uravnoteženom proračunu kojim se vodi računa o svim segmentima života, vodeći se kriterijem razvoja, jer je upravo razvoj jamstvo boljeg životnog standarda svih Bibinjaca, istaknuo je bibinjski načelnik Nino Šimunić.Od navedenog iznosa u općinskom proračunu za infrastrukturu je predviđen iznos od 7,3 milijuna kuna. A kad za godinu ili godinu i pol u potpunosti zaživi projekt sustava odvodnje i izmještanja pruge, u “điru” će biti i preko 250 milijuna kuna ishođenih lobiranjem kod resornih ministarstava RH-a. Uz protekle godine rekonstruiran istočni ulaz u Bibinje prodan je teren veličine oko 10.000 metara četvornih za izgradnju stanova. No, prodaja neuređenog općinskog terena u Bugarija borima pokraj Jadranske magistrale i najava prve gradnje stanova za tržište u ovom općinskom središtu izazvala je raznorazne komentare. – Osnovna namjera nam je bila da se ta neuređena parcela, koja je u prostornom planu neizgrađeno građevinsko područje, što prije proda i uredi. Dakako, i da se izrade stanovi u kojim bi se po povoljnoj tržišnoj cijeni mogli useliti mladi Bibinjci, naglasio je Šimunić, dodajući kako je prije godinu dana raspisan javni natječaj s stignuta je cijena od 36 eura i ugovor je potpisan sa zagrebačkom tvrtkom Meritoria.Nedaleko od lokacije Bugarija bori tereni su procijenjeni na 40-70 eura, dok je teren s druge strane Jadranske magistrale privatni i prodan za 23 eura po metru četvornom.Ovdje se radilo od preko 10 tisuća četvornih metara za što je Meritoria uplatila 2,650.000 kuna, objašnjava Šimunić dodajući kako je novac iskorišten za dovršenje Trga dr. Franje Tuđmana i financiranje izrade projekta za sportski centar Crljenica kao i za druge proračunske potrebe.– Kupnjom terena tvrtka Meritoria je preuzela obvezu izrade detaljnog plana uređenja tog područja za koje je već prije izrađeno idejno rješenje. Gradit će se devet manjih zgrada, katnica s potkrovljem, s ukupno 72 stana. Uz to što će se sačuvati dio borove šumice, izgradit će se sportski tereni, boćalište i svi ostali sadržaji potrebni za ugodno življenje, kaže Šimunić dodajući kako je nepotreban strah od betonizacije tog prostora, jer će u konačnici DUP usvajati Općinsko vijeće.
Bibinjske investicije Pored već tradicionalnog organiziranja i financiranja kulturnih i sportskih manifestacija u protekloj godini pokrenuti su i brojni projekti što je preduvjet razvoja i revitalizacije života na ovom prostoru. Održani su i brojni sastanci s predstavnicima državne vlasti i administracije. Državna revizija za 2006. i 2007. godinu, kaže Šimunić, nije utvrdila nikakvu nepravilnost u proračunskoj stavci za troškove reprezentacije. Za 2006. godinu je utrošeno 40.000 kuna, a protekle godine ta je stavka iznosila oko 360.000 kuna. Reprezentacija se prije odvajala po posebnim proračunskim stavkama, a sad je sve jedinstveno.– Na svečanosti otvaranja Trga dr. Franje Tuđmana nazočili su brojni visoki gosti i uzvanici. Uz iskazanu gostoljubivost prigodnim kulturno-zabavnim programom i domjenkom htjeli smo im se zahvaliti za sve što su učinili na dobrobit Bibinja i njegovih žitelja u posljednjih nekoliko godina. Vidljivo je to iz dosad pokrenutih projekata, ali i skorašnjih poput izgradnje sustava odvodnje i izmještanja pruge. Za taj povijesni događaj utrošeno je oko 100.000 kuna koje se vode pod stavkom reprezentacije, govori Šimunić, dodajući kako su se proračunska sredstva svih godina trošila isključivo namjenski, općina je likvidna i nema nikakvih nepravilnosti u poslovanju. Štoviše, općinski proračun je i objavljen u Službenom glasniku. Kako je vidljivo u Službenom glasniku, ali i u računovodstvenim papirima za sveobuhvatnu organizaciju tradicionalnog Raspivanog Bibinja utrošeno je 85.000 kuna, dok su dve ostale prošlogodišnje ljetne sportske i kulturno-zabavne manifestacije “teške” oko 35.000 kuna. Zbog uređenja poljskih putova u dužini od 3.600 metara za potrebe reprezentacije, prehranu vojnih djelatnika, utrošeno je oko 30.000 kuna.– Zahvalio bih generalu Mladenu Kruljcu i brigadiru Mladenu Fuzulu što su nam odobrili upotrebu vojne mehanizacije i ljudstva za potrebe uređenja i izgradnje poljskih putova, reći će Šimunić, dodajući da pojedinci ne shvaćaju da se na lokalnoj razini ne vodi politika, nego se brine o životnoj egzistenciji stanovnika.