Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Međunarodno priznanje hrvatskoga jezika

Autor:

13.03.2009. 23:00
Međunarodno priznanje hrvatskoga jezika

Foto: Ana SURAĆ



U sklopu ‘Dana hrvatskoga jezika’ u dvorani Matice hrvatske u četvrtak je održano predavanje prof. dr. sc. Tihomila Maštrovića “Međunarodno priznanje hrvatskoga jezika”.
Prije 42 godine, dakle 1967. godine u Zagrebu je donesena “Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika”. Upravo ta deklaracija povod je održavanju Dana hrvatskoga jezika, a povod ovom predavanju je bilo međunarodno priznanje hrvatskoga jezika 1. rujna 2008. Dr. Maštrović je jedan od inicijatora ovog priznanja, a kako sam kaže, potaknut je bio svojim predavanjem u Beču otprije dvije godine, kada su mu studenti kazali kako nakon njegova imaju predavanje iz bks-a, odnosno bosnisch-kroatisch-serbich. Rektor tamošnjeg sveučilišta pojasnio mu je kako je on legalist, a hrvatski jezik, iako je takav naziv nosio u domovini, nije bio međunarodno priznat.
Kolika je važnost međunarodnog priznanja Maštrović, je prikazao kroz povijesni pregled hrvatskoga jezika. Istaknuo je kako se u prošlih 100-tinjak godina hrvatski jezik često nazivao hrvatsko-srpskim, te je kao takav kompromitiran raznim političkim manipulacijama. Maštrović je progovorio o periodu Hrvatskoga preporoda, utjecaju Vuka Karadžića, kao i o samoj slavističkoj znanosti koja je sve donedavno imala kriva poimanja o hrvatskom jeziku.
– Prava je šteta što su i sami hrvatski filolozi prihvaćali nametnuta slavistička shvaćanja, istaknuo je dr. Maštrović.
Dr. Tihomil Maštrović ravnatelj je Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i redoviti profesor u trajnom zvanju na Sveučilištu u Zadru.
Predavanju su prisustvovali brojni uglednici, među ostalima župan Zadarske županije Stipe Zrilić.