Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prva aukcija stripova na društvenoj mreži

13.03.2011. 23:00
Prva aukcija stripova na društvenoj mreži


Društvene mreže poput Facebooka postaju sve više dio stvarnosti i života na našim prostorima. Svjedoči tome i podatak da je u subotu održana prva Facebook aukcija stripova koju je organizirao zadarski strip crtač i karikaturist, Julije Jelaska.
– Koliko ja znam to je prva u povijesti digitalna Facebook aukcija stripova u kojoj su ponuđeni na aukciju uglavnom izdavačima i kolekcionarima koji mogu sebi priuštiti kupovinu digitalnih ali i tiskovnih autorskih prava za strip. To znači da kad izdavač otkupi autorsko pravo, on može koristiti strip za objavljivanje. Neovisno je li na Internetu, na svojim web stranicama ili u obliku PDF-a, ili u tisku, znači otisnuti u obliku knjige, strip-albuma i slično, kazao nam je Jelaska koji je s početkom ove akcije zadovoljan, iako će vjerojatno trebati proći još nešto vremena da se kupci priviknu na ovakav oblik komunikacije.
– S obzirom da je bila prva aukcija bilo je nešto manje interesenata. Uglavnom su to iz Dubrovnika grupacija “Atlant group” i nekoliko izdavača iz Zagreba. Mogu se, naravno, javiti i privatne osobe, kolekcionari, oni koji skupljaju umjetnička djela, stripove pa čak i strip originale. Aukcije će se i dalje održavati, to svakako imam u planu jer sam to uvidio i kao inovaciju i kao mogućnost zarade, ističe Jelaska i dodaje da će aukcije biti redovite, jednom do dva puta mjesečno što će se obavještavati preko Facebooka, tako da će svi koji prate Facebook, biti na vrijeme upoznati s terminima.
Na aukciji su također bili zastupljeni autori Marko Stojanović i Predrag Nikolić te izdavači Astra Colex i Italiano Designo. Jelaska je ponudio svoje stripove “Nevera nad Kornatima”, “Tajna ljubičaste alge” i “Starfighter”.
– Ponuda se sastoji od naslovne stranice i pregleda stripa, svaki ponuđač može pregledati stripove u kompletu. Pregledati i odabrati kvalitetu da vidi je li to njemu za izdavanje i koliko je kvalitetno. Može se i naknadno zatražiti, s obzirom da je na webu manja rezolucija, a ja imam i rezoluciju koja je za tisak pa mu mogu poslati, rekao nam je Jelaska koji naglašava da su cijene stripova na aukciji formirane prema službenom cjeniku ULUPUH-a.
– Trenutačno se spremam za strip festival u Laktašima, u BiH, gdje ću promovirati zadarski strip, a ove aukcije ćemo svakako nastaviti, zaključio je Julije Jelaska.