Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U 30 dana ugasili 28 požara, a nemaju novaca za opremu

13.03.2011. 23:00
U 30 dana ugasili 28 požara, a nemaju novaca za opremu


– Kada bismo bili opremljeni onako kako to dolikuje vatrogascima 21. stoljeća sigurno bi naši učinci bili još puno bolji, a osim zastarjele i oštećene opreme problem je i s financiranjem Društva. Još od listopada prošle godine niti kune nije uplaćeno na račun našeg DVD-a, kaže Željko Jurlina


Članovi ninskog  DVD-a Pljusak, njih 50-tak,  predvođeni predsjednikom  Željkom Jurlinom, vatrogasnim zapovjednikom Joškom  Jurlinom te tajnikom Josipom  Jurkinim, ovih dana muku  muče gaseći požare koji plamte  na sve strane. Od početka  veljače ove godine do danas na  teren su izlazili 28 puta, a  najčešće zbog šumskih požara  od kojih je više od 80 posto  izbilo na području grada Nina.  Većinu požara izazvali su nesavjesni i neodgovorni pojedinci paleći suhu travu i živice,  zbog ispaše, pa čak i zbog pripremanja terena za nadolazeću  berbu šparoga.
Ninski vatrogasci sjećaju i vrlo opasnih situacija s terena kao  što je primjerice ona uslijed  gašenja požara kod napuštene  ninske Ciglane. Tamo je, naime, jedan od gasitelja u  mračnoj noći upao u neoznačeni bunar pun vode, no  srećom nije stradao. Druga, vrlo opasna situacija, dogodila im  se tijekom gašenja požara u  blizini benzinske postaje na putu između Nina i Zatona. U  teškim situacijama članovima  Pljuska od velike su pomoći  djelatnici zadarske Šumarije, a  najviše lugari Ivan Božić iz Vrsi  i Vinko Jurkin iz Ninskih Stanova. Osim što direktno sudjeluju u gašenjima požara, oni  još vatrogascima i dojavljuju  mjesta njihovog izbijanja te im  pružaju dragocjene informacije  o mjestu pristupnih putova do  požarišta.
– U 13 godina postojanja ne  pamtimo da je ikad bilo ovoliko  velikih i opasnih požara. Unatoč našoj skromnoj opremi s  kojom raspolažemo, a to su jedno navalno vozilo, jedna autocisterna s protupožarnim topom stara preko 40 godina, te  jednim zapovjednim vozilom  koje uglavnom služi za prijevoz  vatrogasaca, mi naše zadatke  profesionalno, hrabro i korektno odrađujemo. Na požare  izlazimo po dojavi odgovornih  osoba iz sjedišta zapovjednog  centra JVP Zadar, čiji nam vatrogasci dolaze uvijek u pomoć  kada sami ne možemo obuzdati  vatrenu stihiju. Poznato je da  po zakonu o vatrogastvu članovi DVD-a sami i na svoju  ruku ne smiju izlaziti na teren  bez njihovog odobrenja, govori  nam osnivač i prvi zapovjednik  Pljuska, Željko Jurlina iz Mazija kuća, inače vatrogasac s  30-godišnjim iskustvom.
– Kada bismo bili opremljeni  onako kako to dolikuje vatrogascima 21. stoljeća sigurno bi  naši učinci bili puno bolji, a  osim zastarjele i oštećene opreme problem je i s financiranjem  Društva, iako na sve ove probleme već dugi niz godina upozoravamo Vatrogasnu zajednicu Zadarske županije i njezinog  prvog čovjeka Kažu Kolanovića, a  posebice upravu Grada  Nina i gradonačelnika Emila  Ćurka, jer mi smo ninski DVD  o kojem po zakonu treba skrbiti  ninska Gradska uprava kaže  Jurlina napominjući kako im se  posljednjih 13 godina samo serviraju lijepa obećanja. Slično je,  tvrdi Jurlina, i s Vatrogasnim  domom koji se već desetak godina gradi ali, kaže, samo na  papiru. Kako nemaju niti skladište za odlaganje stvari,  skromna oprema uglavnom je  na otvorenom izložena vremenskim prolikama.
– Nama je trenutačno najpotrebnija osobna oprema, a to  su prvenstveno vatrogasne cipele, čizme, kombinezoni, rukavice te naprtnjače da bi bili  sigurni kad krećemo na posao,  koji nije beznačajan i koji je  prepun raznoraznih iznenađenja. Stoga vjerujemo kako  će nadležni shvatiti značaj i vrijednost našeg rada i našeg postojanja te da će izdvojiti sredstva koja će nam osigurati bolji,  brži, učinkovitiji i sigurniji svakodnevni rad na terenu, zaključuje Jurlina.
Sličnu priču ispričao je i zapovjednik DVD-a Joško Jurlina nakon uspješno ugašenog  požara nadomak benzinske crpke između Nina i Zatona.
– Zahvalan sam svim našim  članovima na više nego profesionalno obavljenom poslu.  Jedan od najvećih požara kojeg  smo gasili ove zime zajedno s  kolegama iz Zadra bio je onaj  koji je plamtio na potezu Murvica-Baričevići-Čubrijan nadomak Crnog i Zadra. Nama vatrogascima, a vjerujem i našoj  široj javnosti, nije jasno što se to  ove godine događa s požarima.  Vjerujte mi čini mi se kao da je  sve nekako poludjelo, da nitko  nikoga ne sluša, a što je još gore  da svatko radi što ga je volja bez  straha od sankcija. Ovom ludilu  konačno bi se moralo stati na  kraj, prije nego netko nastrada,  kaže zapovjednik DVD-a Pljusak Joško Jurlina.