Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zaustavljene ekspresije oživjele zidove grada

13.03.2011. 23:00
Zaustavljene ekspresije oživjele zidove grada


Nakon što smo osmislili projekt trebalo je odabrati mjesta održavanja videoprojekcija. Šetali smo gradom i tražili neka pomalo zabačena mjesta koja na prvi pogled ne privlače pozornost. To su prvenstveno zidovi, zidovi kojima smo htjeli udahnuti život, rekla je Dijana Pekić


Mladi fotografi  okupljeni pod projektom “Rakurs 5”, pod okriljem Udruge  “Šigureca”, uspjeli su nakratko  udahnuti život u sive zidove  ovoga grada. Radi se o prvoj  video izložbi fotografskog projekta “Rakurs 5” koja je  održana u petak u večernjim  satima pod nazivom “Ekspresija tijelom:tijelo kao medij”.   Cilj je bio iskorisitit tijelo kao  medij izražavanja ideje koju  sam autor odabre, a svi materijali i tehnike bili su dopušteni u tu svrhu.
Od ove godine projekt je  proširen i izvan Hrvatske što  su, može se vidjeti po rezultatima prijava, jedva dočkali  mladi fotografi amateri diljem  Hrvatske, pa čak i Njemačke.
-Htjeli smo osmisliti neku  ideju koja će zaokupirati javnost. Ideja je zapravo nastala  na jednoj kavi. Potpuno spontano kao tema pala nam je na  pamet ideja o interakciji s okolinom te smo došli na ideju za  pet tema kojima će se mladi  fotografi tijekom godine predstaviti, rekla je jedna od organizatorica projekta Dijana  Pekić koja je vodila program  videoprojekcije. Ujedno najavila je i ostale četiri izložbe pa  će se tako prva održati već u  svibnju pod nazivom “Fobije”,  zatim će u srpnju bit predstavljen “Hitchcock homage” kojom će se obraditi četiri do pet  Hitchcockovih klasika. U rujnu  će se mladi fotografi predstaviti izložbom pod nazivom  “Pin-up 21. Stoljeća”, a projekt  će biti zaključen izložbom u  studenom i zove se “Smijehom  ulicama grada”. Mjesto, kao i  točan datum održavanja ostalih videoprojekcija bit će naknadno oglašen. Nakon zatvaranja bivše kinodvorane Pobjeda te gašenja projekta “Artikultura”, mladi kreativci došli  su na ideju kako oživjeti grad i  gradske zidove. Sudeći po  reakcijama Zadrana koji su  zastajali da vide kakva se to  glazba čuje i što se to prikazuje  na zidovima njihova grada projekcija je bila i više nego uspješna.
-Nakon što smo osmislili  projekt trebalo je odabrati  mjesta održavanja videoprojekcija. Šetali smo gradom i  tražili neka pomalo zabačena  mjesta koja na prvi pogled ne  privlače pozornost. To su prvenstveno zidovi, zidovi kojima  smo htjeli udahnuti život, rekla  je Pekić.  Tako će nakon prve  projekcije održane u petak u  Zadru kroz slijedećih par mjeseci oživjeti još neke lokacije.
Pobjednici prvog natječaja  čije su fotografije predstavljene na prvoj videoprojekciji su:  Tanja Jurković iz Zadra, Jure  Živković iz Šibenika, Doris Miletić iz Zadra, Dolores Juhas iz  Osijeka i Anamarija Čepo iz  Bjelovara. Pristigle fotografije  na natječaj biraju mladi perspektivni fotografi: Ante  Gašpar (35) samostalni fotograf iz Potravlja kod Sinja, Sebastian Govorčin (22) fotograf  Zadarskog lista te Sanja Kulušić (21) studentica i eksperimentalna  modna fotografkinja iz  Šibenika.
Zahvaljujući jednom ovakvom projektu mladi fotografi  amateri iz cijele Hrvatske dobili su priliku da predstave svoju kreativnost  i pokažu što znaju. Ujedno unatoč poteškoćama u radu proizašlima  iz nedostatne podrške Grada  Udruga “Šigureca” osmislila je  način kako ipak preživjeti i ne  dopustiti da se glas mladih ugasi u ovom gradu. A organizatorice ovog projekta Vjekoslava Verić, Tanja Jurković te  Dijana Pekić itekako su osmislile projekt vrijedan svake pohvale.