Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Emil Šprljan pjesmom otvorio Irske dane

13.03.2012. 23:00
Emil Šprljan pjesmom otvorio Irske dane


Osmi irski dani 2012. otvoreni su jučer na Sveučilištu u Zadru tradicionalnom irskom glazbom u izvedbi Emila Šprljana kojem su se u pjesmi pridružili brojni posjetitelji i poklonici ove popularne manifestacije.
“Irski dani 2012.” otvoreni su u učionici 143 na Sveučilištu u Zadru u kojoj će se održati većina događanja tijekom pet dana koliko manifestacija traje. Već prvog dana, uz pjesmu, Eva Folivarski i Vesna Nujić predstavile su irsku tradicijsku glazbu, a Matija Katić govorio je o keltskim blagdanima i popularnim simbolima Irske.
Jučer posjetitelji ove manifestacije, kao i organizatori, nisu nosili prepoznatljive zelene majice koje danas dolaze iz tiska a, nažalost, ove godine, organizatori najavljuju kako će se majice morati prodavati po cijeni od 30 kuna zbog odobrenih 1.250 kuna za organizaciju manifestacije. Ipak, mali proračun nije pokolebao organizatore da i ove godine pripreme odličan program.
– Pripremili smo niz glazbenih programa, a imamo i odlična predavanja. Za kraj spremamo zabavu u irskom duhu, naravno, bit će praćena irskom tradicijskom glazbom, ali i irskim rockom, najavljuje Eva Folivarski. Zabava planirana u petak trebala bi se održati u Studentskom klubu, no točno mjesto bit će oglašeno na Facebook stranici.
U nekoliko sljedećih dana Zadrane očekuje niz predavanja i odličnih slušaonica. U srijedu u 18 sati Krešimir Vunić održat će predavanje “Khubla Coleridge amnog the Horses”, a nakon toga u 19 sati bit će puštena projekcija animiranog filma iz 1939. “Guliverova putovanja”. U četvrtak u 18 sati Vesna Ukić Košta održat će predavanje “W.B.Yeats and Maude Gonne – an Unrequited Love Story”, nakon čega će u 19 sati biti prikazan romantični film “Once” iz 2006. godine. U petak u 18 sati Hana Gavrilović i Ivana Katičić održat će predavanje “Develepment of Rock Music i Ireland” nakon čega je priređen bogati scensko-glazbeni prikaz različitih recitala i jednog ulomka iz predstave. Sva ova događanja odvijat će se u učionici 143 Sveučilišta u Zadru.
Irski dani 2012. završit će u subotu na Dan sv. Patricka i to after partyjem u irskom stilu.