Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Koncesija produžena na deset godina

13.03.2012. 23:00
Koncesija produžena na deset godina


Od rujna prošle godine vlasnik Gradske televizije je “Nova diplomacija”, čija vlasnica Daniela Dumass kaže da je prerano govoriti o daljnjoj sudbini Gradske televizije. Najvjerojatnije čekaju rezultat inspekcijskog nadzora HAKOM-a


Gradska televizija Zadar ponovno je dobila koncesiju za emitiranje programa. Tako je na svojoj sjednici u četvrtak odlučila Agencija za elektroničke medije RH koja je Gradskoj televiziji Zadar produžila koncesiju na deset godina od dana objave odluke u Narodnim novinama. Koncesija se odnosi na na području digitalne regije D71 kojoj pripadaju gradovi Zadar i Nin te općine Poličnik, Zemunik Donji, Bibinje, Sukošan, Preko za područje na kojem živi 95.710 stanovnika. Tako je GTV, nakon što je 15. siječnja obustavljeno emitiranje zbog neispunjavanja uvjeta koncesije, dobila najbolju čestitku za 20. obljetnicu djelovanja za koju se u ovoj zadarskoj TV-kući nadaju da će je proslaviti sljedeći mjesec. Za koncesiju, GTV je godišnje izdvajala 31.200 kuna.
Prije desetak dana, direktorica GTV-a Ljiljana Lokas nije samo najavila isplatu duga zaposlenicima nego i otvaranje postupka prodaje televizije. U svakom slučaju, govorila je Ljiljana Lokas, Gradska televizija neće biti prodana Pink TV-u i njenom vlasniku Željku Mitroviću te tako postati svojevrsan servis balkanskih TV kuća. Od rujna 2011. vlasnik Gradske televizije je „Nova diplomacija”. “Nova diplomacija”, tvrtka s 335.000 kuna temeljnog kapitala, osnovana je 2007., a vlasnica je Daniela Dumass koja je jučer rekla da je prerano govoriti o daljnjoj sudbini Gradske televizije. Najvjerojatnije je da se očekuje rezultat inspekcijskog nadzora HAKOM-a, pa će nakon toga vlasnici odlučiti što će s prvom privatnom zadarskom televizijom.
Inače, Daniela Dumass je široj zadarskoj javnosti predstavljena 2008. kao glavna urednica tada pokrenutog dvomjesečnika “Nova diplomacija”. Riječ je o diplomatskom časopisu čiju je promociju u svojoj konobi „Occupo Diem” u Arbanasima, organizirao zadarski odvjetnik Davor Buljan. Dumassova je bila Buljanova suradnica, a u rujnu 2007. Buljanu su ispred obiteljske kuće zapaljena dva automobila. Nakon toga, zadarski odvjetnik nestaje i još uvijek je nedostupan hrvatskom pravosuđu koje ga traži zbog prijevara u poslovanju na području Zadra.


GTV ostao bez glavne urednice i novinara




Problem bi, međutim, mogla biti inspekcija HAKOM-a koja za desetak dana treba obići sjedište GTV-a u Molatskoj i ustvrditi ispunjava li uvjete za emitiranje programa. Prema dojučerašnjoj glavnoj urednici Marini Mihovilović Pajkin, izgleda da zadarska TV-postaja nema niti minimalne uvjete za rad. Uz glavnu urednicu koja je dobila otkaz, redakciju su napustile i jedine dvije novinarke Sanja Frkić i Sanja Rogošić. Razlog je neisplata plaća, a po mišljenju Marine Mihovilović Pajkin, GTV svojim novinarima duguje dvije trećine ukupnog godišnjeg iznosa za plaću. Situacija je pomalo čudna jer se zbog neispunjavanja obveza, GTV ne bi mogla natjecati za koncesiju. Međutim, izgleda da je uprava GTV-a uredno platila obveze prema državi i doprinose za radnike, najmanje 5.000 kuna za pripremu i realizaciju natječaja za koncesiju, ali su radnici dobili svega 500 kuna koji se na Zavodu za zapošljavanja tretiraju kao da je poslodavac formalno isplatio plaću. Stoga radnici ne mogu ostvariti prava kao nezaposlene osobe. Zaposlenicima tako ostaju dvije mogućnosti: ili da sindikat umjesto njih pokrene radni spor ili da sami privatno tuže tvrtku za neisplatu plaća. Navode glavne urednice nije htjela komentirati direktorica Ljiljana Lokas koja je jučer pozvala radnike da pripreme prostorije u Molatskoj za nastavak rada.