Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrhovni sud odlučivat će o valjanosti dokaza tajnog istražitelja

13.03.2012. 23:00
Vrhovni sud odlučivat će o valjanosti dokaza tajnog istražitelja


Branitelji optuženika uložili su niz prigovora te zatražili izuzimanje prikupljenih dokaza uz pomoć prikrivenog istražitelja smatrajući ih nezakonitima jer je, prema njihovom mišljenju, “policijski prikriveni istražitelj prekoračio svoje ovlasti potičući optuženike na kazneno djelo”. Sudsko vijeće prihvatilo je taj zahtjev


Ispitivanjem prikrivenog policijskog istražitelja kodnog imena “S1” putem videolinka, jučer je nastavljeno suđenje trojici Splićana – Zdravku Babiću (58), Ivici Alebiću (39) i Juri Rađi zvanom Juka koji se optužnicom terete zbog dilanja heroina.
– Od svojih nadređenih ja sam dobio informaciju da bi Jure Rađa mogao imati veću količinu heroina pribavljenog iz BiH za daljnju prodaju. Stupio sam s njim u kontakt i shvatio da su s njim u “igri” još Alebić i Babić. Najprije sam s Rađom razgovarao o kupnji četiri grama heroina za iznos od 200 eura od treće osobe, nakon čega me spojio s Alebićem, a on s Babićem. Kupnju tog heroina obavili smo na ulici. Ja sam ostao u autu, a Alebić je od proćelavog starijeg muškarca preuzeo drogu – ispričao je policijski svjedok “S1” dodajući kako je kasnije saznao da je ta osoba Zdravko Babić. Osobno ga je upoznao preko Alebića koji mu je s njim dogovorio susret u kafiću. Razgovarali su o kupoprodaji oko pola kilograma heroina za iznos od 13 tisuća eura, no do realizacije nikada nije došlo. Svjedok je rekao kako mu je potom Alebić našao drugog dobavljača koji bi mu za iznos od 23 tisuće eura prodao dva kilograma heroina, no ni taj dogovor nije realiziran.
Branitelji svih triju optuženika uložili su niz prigovora te zatražili izuzimanje na takav način prikupljenih dokaza smatrajući ih nezakonitima jer je, prema njihovom mišljenju, “policijski prikriveni istražitelj prekoračio svoje ovlasti potičući optuženike na kazneno djelo”. Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Borisa Radmana prihvatilo je njihove zahtjeve te je donijelo posebno rješenje kojim se izuzimaju svi spomenuti dokazi iz spisa. Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu na ovo rješenje, a kakav će epilog cijeli slučaj dobiti, ovisi o odluci Vrhovnog suda koji će rješavati žalbu.
Prema optužnici podsjećamo, Rađa je 2. rujna 2009. godine kontaktirao Alebića kako bi pronašli kupca za drogu pa su ujedno i dogovorili susret između prikrivenog istražitelja i Zdravka Babića. Na dogovorenom mjestu, Babić mu je za iznos od 200 eura prodao 3,97 grama heroina.