Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Žalbeni rok traje sedam dana, svi koji nisu zadovoljni mogu se javiti

13.03.2012. 23:00
Žalbeni rok traje sedam dana, svi koji nisu zadovoljni mogu se javiti


– Projekti koji su dobili manji postotak nisu ništa manje kvalitetni od drugih, nego nisu precizirali što točno traže ili su tražili financiranje prevelike količine promo materijala i raznih namirnica za domjenke, pojašnjava predsjednica Povjerenstva


Nema mira u studentskoj zajednici Sveučilišta u Zadru. Ni nakon što je s mjesta v.d. predsjednice Studentskog zbora smijenjena Ana Šašek zadarski studenti ni dalje nisu zadovoljni radom ovog tijela koje bi trebalo štititi njihove interese. Najnoviji kamen spoticanja u odnosima Studentskog zbora i studenata je Izvještaj Povjerenstva za evaluaciju studentskih projekata 2012. objavljen na službenim stranicama Zbora. Sa studentskog portala “Sajt” stižu oštre zamjerke Povjerenstvu zbog netransparentnosti, nepoštivanja Pravilnika o financiranju te zakidanja projekata s tradicijom.
Jedan od takvih projekta, onaj s najdužom tradicijom, VIII. irski dani, otvoren je jučer na Sveučilištu u Zadru. Iako su studentice Vesna Nujić i Eva Folivarski za predavanja, projekcije, tiskanje popularnih majica i završnu zabavu tražile 7.872 kune, ove godine odobreno im je svega 1.250 kuna ili 15,88 posto od traženog iznosa.
Ništa manje zatečeni vjerojatno nisu bili ni ostali studenti koji su tražili financije za svoje projekte, a od kojih su samo rijetki dobili puni iznos. Predsjednica Povjerenstva Mateja Rožanković pojasnila je kako se svi kriteriji za ocjenjivanje projekata nalaze na stranicama Zbora.
– Uvijek će postojati kritičari jer nitko nikada nije uspio svima udovoljiti. Mi naravno svaku kritiku, bila ona loša ili pohvalna, smatramo dobrodošlom. Nemamo se namjeru braniti niti pravdati jer svačije demokratsko pravo je da iznese svoje mišljenje kakvo god ono bilo pa taman bilo iznošeno anonimno na raznim blogovima, kaže Rožanković.
Skresan budžet dobila je i Izložba nagrađenih s 1. biennala hrvatske mlade fotografije u Zadru, projekta koji je lani slovio za najbolji studentski projekt. Za izložbu su studenti tražili 5.732 kune, a odobreno im je 3.532 kune.
Na velika vrata vraćaju se i Dani seksualnosti s odobrenih 6.987 kuna od traženih 11.837 kuna.
Ove godine studenti će i na Interliber za što im je odobreno 5.500 kuna od traženih 22.000, te će volontirati na Sajmu knjiga u Puli za što im je odobreno 9.400 od traženih 18.750 kuna.
Novost je i izdavanje knjige studenta Gorana Đurđevića za koju je Povjerenstvo odobrilo 2.437 od traženih 4.875 kuna, a odobreno je i korištenje prostorija studentskog kluba “Božo Lerotić” FIESTI.
– Projekti koji su dobili manji postotak nisu ništa manje kvalitetni od drugih, nego nisu precizirali što točno traže ili su tražili financiranje prevelike količine promo materijala i raznih namirnica za domjenke, pojašnjava predsjednica Povjerenstva.
Zbog nepotpune dokumentacije ili iz drugih razloga nisu odobreni traženi iznosi za jedan broj projekata među kojima su i Dani sociologije.
Ove je godine tako odobreno sredstava u iznosu od 147.462,50 kuna, a tko će novac i koliko dobiti odlučivalo je Povjerenstvo u sastavu: predsjednica Mateja Rožanković, zamjenica predsjednica Bernarda Marasović, Valentina Zović, Suzana Pjanić, Marko Franić, Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić te doc. dr. sc. Robert Lončarić.
– Žalbeni rok traje 7 dana i mogu se javiti svi koji nisu zadovoljni dodjeljenim sredstvima. Do sada je na žalbenim rokovima ishod uvijek bio u korist projekata tj. povećanjem njihovih sredstava. Ukupne sume sredstava bit će specificirane u službenom završnom izvještaju, zaključuje Rožanković.


Ronjenje i košarka su hit




Među najvišim iznosima dobili su projekti SIPA (Studentska inicijativa podvodne arheologije) s odobrenih 12.000 od 20.000 kuna te Studentski sportski košarkaški turnir međunarodnog karaktera s odobrenih 16.700 od traženih 36.727 kune.