Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za školu pčelarenja interes pokazalo 200 pčelara, a besplatno školovanje dobiva njih 30-orica

Autor: Ante Vidović

13.03.2013. 23:00
Za školu pčelarenja interes pokazalo 200 pčelara, a besplatno školovanje dobiva njih 30-orica


Zadarska županija i UNDP financira školovanje za tridesetoricu pčelara. U Udruzi Dalmatinka dogovorili smo s čelnim ljudima škole Apis da se našim članovima omogući obročno plaćanje škole na šest rata. Ukupna školarina iznosi 2.500 kuna, kaže predsjednik Udruge Dalmatinka Zlatko Elveđi


Za dva tjedna počinje škola za pčelare Zadarske županije koju financira Zadarska županija zajedno s UNDP-om, a provodi škola Apis iz Velke Gorice. Škola će se sastojati od teoretskog i praktičnog djela. Teoretski dio održat će se kroz četiri vikenda plus petak u popodnevnim satima, nakon čega slijedi praktični dio naobrazbe na pčelinjacima u Zadarskoj županiji u tijeku pčelarske sezone. Sredstvima Županija i UNDP financira se školovanje za tridesetoricu pčelara članova županijskih pčelarskih udruga i to iz Velebita četrnaest pčelara, Vriska i Dalmatinke po šest i četiri iz Vrijeska iz Gračaca. Interes za školom pokazalo je 200-tinjak pčelara.
Uspješnim završetkom školovanja polaznici će dobiti zvanje pčelara koje se upisuje u radnu knjižicu. To je vrlo bitna stvar za mlade pčelare koji se planiraju profesionalno baviti pčelarstvom u budućnosti. Mi ulazimo u EU koja traži da svako tko se bavi nekim poslom bude za to osposobljen. Upisom zvanja u radnu knjižicu mogu se legalno baviti svojim poslom i plasirati proizvode na tržište. Iako je broj polaznika kojima se financira školovanje limitiran na trideset, to ne znači da se više nitko ne može prijaviti.
– Mi u Udruzi Dalmatinka dogovorili smo s čelnim ljudima škole Apis da se našim članovima omogući obročno plaćanje škole na šest rata. Ukupna školarina iznosi 2.500 kuna, kaže predsjednik Udruge Dalmatinka Zlatko Elveđi.
U Dalmatinki su se prilikom odabira pčelara kojima će se financirati školovanje vodili načelom da se oni budu mladi ljudi s ozbiljnim pristupom pčelarstvu i koji se njime planiraju baviti u budućnosti. Elveđi smatra da je to ispravan put za razvoj pčelarstva u Zadarskoj županiji, a nadolazeće edukaciju komentira kao prvi korak prema realizaciji ambicioznih planova za razvoj pčelarstva.
– Izabrali smo mlade i ambiciozne ljude jer očekujemo od njih da nastave s školovanjem. Želimo dogodine organizirati školu za zvanje pčelar specijalist za bavljenje proizvodnjom matica, matične mliječi i rojeva, kaže Elveđi i otkriva razloge tog plana:
– Računamo da će barem trojica od šestorice naših članova, koji će ove godine završiti prvi stupanj, nastaviti dalje s edukacijom. Mi u Dalmaciji nemamo proizvođača matica i tu se otkriva ogroman prostor za mlade i ambiciozne ljude. Većina pčelara ide zaraditi na najnesigurniji način, a to je proizvodnja i prodaja meda. To je nesigurno i nikada se ne zna kakva će biti godina. Proizvodnja matica je sigurna i na nju manje utječu vanjski faktori, a najveći utjecaj ima znanje i umijeće pčelara. Uz to potražnja za maticama je u stalnom porastu.