Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Našoj djeci potrebne su sportske aktivnosti

Autor: Dragana Glavočić

13.04.2010. 22:00
Našoj djeci potrebne su sportske aktivnosti

Foto: Adam VIDAS



Naša djeca trebaju biti uključena u što više organiziranih poticajnih aktivnosti. Smisao i cilj djelatnosti Doma je pozitivna socijalizacija, odnosno pridobiti djecu da se uključe aktivno u svoju sredinu, da sudjeluju u događanjima našeg grada i da se uključe u aktivnosti gradskih klubova i društava, kazala je Vukman
Dom za odgoj djece i mladeži skrbi se o dvadesetak djece koja su na institucionalnom tretmanu, dok je njih 46 u poludnevnom boravku. Za njihovu resocijalizaciju od iznimne je važnosti aktivno sudjelovanje u brojnim sportskim klubovima, ali i društvima koja funkcioniraju na području Zadra. No, bavljenje sportom postalo je “preskupi hobi” za Dom koji redovno podmiruje mjesečne troškove članarina. Ravnateljica Doma, Tatjana Vukman, odlučila je javno uputiti apel sportskim klubovima kako bi izašli u susret potrebama štićenika.
– Naša djeca trebaju biti uključena u što više organiziranih poticajnih aktivnosti. Smisao i cilj djelatnosti Doma je pozitivna socijalizacija, odnosno pridobiti djecu da se uključe aktivno u svoju sredinu, da sudjeluju u događanjima našeg grada i da se uključe u aktivnosti gradskih klubova i društava. Sve to predstavlja za nas, kao odgojnu ustanovu, važan zadatak, ali i uspjeh u okolnostima kada je dijete motivirano za uključivanje u razne sportske klubove i kulturna društva, kazala je ravnateljica. Štićenici ovog Doma, prema riječima ravnateljice, doista imaju volje i želje aktivno i pod stručnim vodstvom baviti se sportom, no tada se javlja problem, kako financirati mjesečnu članarinu.
– Trenutačno jedno dijete trenira košarku, a to podrazumijeva mjesečnu članarinu u iznosu od 200 kuna. U streljačkom klubu imamo troje djece čija mjesečna članarina iznosi 80 kuna, kazala je Vukman. Dvoje djece trenira plivanje te je Dom uspio uz silne molbe dobiti sniženu članarinu od 100 kuna. No, uspjeli su za dvoje djece dobiti sniženu članarinu, ali ne i za treće dijete. Inače, za ovaj sport znatan broj štićenika je zainteresiran, no zbog visine mjesečne članarine ne može se veći broj djece uključiti. Povremeno djeca koja treniraju plivanje ustupe rukavice onoj djeci koja bi željela plivati. Biciklizam trenira jedan dječak te za njega plaćamo 150 kuna mjesečno.
Plesni klub “Two steps” omogućio je da se dvoje djece može besplatno učlaniti bez plaćanja mjesečne članarine. Također, i NK Zadar omogućio je da se djeca mogu besplatno učlaniti.
– Prilikom učlanjenja naše djece u sportske klubove voditelje upozorimo što mogu očekivati od našeg djeteta. Naime, ono se ne može tretirati kao svaki drugi član, već treba više pažnje i tolerancije u pristupu, više dodatne motivacije za razliku od ostalih članova, kazala je Vukman.
Štićenici Doma drukčije od ostale djece reagiraju kad dožive nezgodu ili neuspjeh.
– U ovakvim situacijama naša su djeca sklona povući se u sebe i zato zajedno s voditeljima aktivnosti treba slati poruku djetetu da je prihvaćen, iako nije najbolji te da može i on pogriješiti. Ne mora biti izvrstan u biciklizmu, plivanju, nogometu, ali zaslužuje da ima dostojanstvo čovjeka i da bude poštovan, kazala je Vukman.
Za štićenike Doma vrlo je važno da imaju strukturirano i osmišljeno slobodno vrijeme, jer u kontaktu s pozitivnom sredinom mogu sklapati nova poznanstva, uče i prihvaćaju pravila što je, kako ističe Vukman, jedan od vodećih problema ove populacije. Osim toga, djeca razvijaju i prepoznaju svoje sklonosti i sposobnosti pa bi kroz ovakve aktivnosti imali priliku dobiti pozitivan odgovor okoline prema sebi, što je važno za proces i uspjeh resocijalizacije.
Dom za odgoj djece i mladeži obratio se Zadarskoj županiji te je kandidirao projekt polivalentne radionice za organiziranje slobodnog vremena djece, u kojem bi bili uključeni vanjski suradnici, kao što su sportski, likovni, tehnički pedagozi, stručnjaci za keramičarstvo, fotografiju i slično.
– No, na natječaju nismo prošli, ali ne gubimo nadu te vjerujemo da će Županija prepoznati važnost ovog projekta, dodala je Vukman ističući da Županija često prihvaća projekte nevladinih udruga, ali i institucija, kao što je i Dom za odgoj djece i mladeži.