Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Balog: Isus se smije jer zna da njegova muka nije uzaludna

13.04.2011. 22:00
Balog: Isus se smije jer zna da  njegova muka nije uzaludna


Autor brojnih  dječjih knjiga, slikar i kipar  Zvonimir Balog predstavio se  sinoć, u Gradskoj loži, Zadranima izložbom neobična  naziva “Isus koji se smije”.  Izložba je predstavljena u  sklopu događanja povodom  ovogodišnjih “Županijskih dana 2011.”, a uz samog autora o  njoj su govorili Renata Peroš,  ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, akademik Tonko  Maroević koji je napisao katalog predgovora izložbi, a samu izložbu otvorio je pročelnik Upravnog odjela za  društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.
Nakon što se Peroš kratkim  predstavljanjem događaja  obratila okupljenima, Maroević je predstavio Balogov umjetnički izraz, njegov cjelokupni rad i njegovog Isusa koji  se smiješio okupljenima s  izloženih slika. A zašto se njegov Isus smije objasnio je sam  autor.
– A zašto se moj Isus smije?  Zato jer zna da njegova muka  nije uzaludna, da njome  spašava čovjeka. Moj je Isus  drugačiji od uvriježenog  načina na čijem čelu stoji sjajni renesansni slikar Mathias  Gothardt ili Matias Grunewald, poznatiji pod pseudonimom Nithart. Njegova nenadmašna naturalistička djela, kao što je “Isenheimski  oltar” s prikazima raspeća,  oplakivanje Krista, prepuni su  suza, grča i dramatičnog bola.  Moj je Isus dijametralno drugačiji. On se podsmjehuje.  Njegove suze, suze su radosnice. Radujemo se zajedno s  njime životu u tom najvećem  daru koji je univerzum mogao  smisliti, pročitao je autor iz  svog zapisa o vlastitoj izložbi.
Da je drugačiji od većine  onoga što smo do sada mogli  vidjeti, mogli su se uvjeriti i  okupljeni. Slike Balogova Isusa prepune su dječje razigranosti, a na gotovo svakoj pojavljuju se ptice. Iako na križu  Isus je neprestano nasmiješen  pokazujući radost. Šimunić je  otvarajući izložbu naglasio kako mu je izuzetna čast otvarati  ovakvu izložbu, ne samo zbog  važnosti Zvonimira Baloga,  nego upravo zbog tog elementa osmijeha koji naglašava lakoću i optimističnost. Također  je istaknuo kako je ova izložba  odličan nagovještaj nadolazećeg Uskrsa, te je u tom duhu  i otvorio izložbu.
Događaj je izvanrednim  glasom uveličao i mladi pjevač  Ivan Dražović koji je otpjevao  nekoliko pjesama u pratnji gitare.