Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Lisica: Ovo je maltretiranje onih koji su stvarali državu

13.04.2011. 22:00
Lisica: Ovo je maltretiranje  onih koji su stvarali državu


Ja sam s 18 godina krenuo u rat kao ročnik i što imam od ove države?! To da me maltretiraju? Pitanje je samo do kad ćemo mi koji smo stvarali ovu državu i koji smo zapravo žrtve Domovinskog rata, trpjeti ova ponižavanja i zašto – razočarano je zapitao Nediljko Lisica


Svega  tri dana prije presude hrvatskim generalima u Haagu,  zbog zločina nad srpskim civilima 1995. godine, na obavijesni su razgovor u Šibensko-kninsku policijsku upravu  pozvana dvojica 36-godišnjaka iz Bibinja. Riječ je o Mati  Šindiji i Nediljku Lisici,  bivšim pripadnicima izviđačke satnije 113. šibenske  brigade HV-a.
– Pošteno sam se odazvao  policijskom pozivu i sam  otišao u Šibenik, jednako kao  što sam pošteno branio ovu  zemlju. Nemam što skrivati,  ali ne znam što hoće od mene  jer su me na isti način ispitivali već prije deset godina.  Da su nešto imali protiv  mene, sigurno bi me bili  zatvorili i osudili. Ali nisu  imali, kao što ni sada nemaju,  jer ništa nisam ni učinio –  vidno uznemiren zbog situacije koju već po drugi put u  deset godina prolazi, kratko  nam je prokomentirao Nediljko Lisica. Istaknuo je kako su ovakva postupanja s  braniteljima zapravo samo  maltretiranja u političke svrhe.
– Ja sam s 18 godina krenuo  u rat kao ročnik i što imam od  ove države?! To da me maltretiraju? Pitanje je samo do  kad ćemo mi koji smo stvarali  ovu državu i koji smo zapravo  žrtve Domovinskog rata, trpjeti ova ponižavanja i zašto –  razočarano je zapitao Lisica,  dok njegov sumještanin, Mate Šindija, nije želio razgovarati o odlasku u šibensku  policiju.
Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske,  potvrdila je da je nekoliko  osoba pozvano na obavijesni  razgovor, u vezi policijskih  aktivnosti kojima se istražuju  ratni zločini u šibenskome  zaleđu. Međutim, nije htjela  govoriti niti o kojim se osobama radi niti o kojem je  slučaju ratnoga zločina riječ.  Ipak, potvrdila je da nitko od  pozvanih za sada nije osumnjičen niti priveden.  Neslužbeno doznajemo da šibenska policija istražuje ratni  zločin u Varivodama i  Gošićima, gdje je nakon akcije Oluja ubijeno 16 civila.  Dvojica muškaraca iz Bibinja  pozvana su na obavijesni razgovor jer je upravo njihova  postrojba djelovala na tom  području. Iz istog razloga  obojica su pozivana i prije  deset godina, no tada je Lisica odmah bio pušten kući,  dok je Šindija s još četvoricom na šibenskom Županijskom sudu 2001. godine  procesuiran, ali je potom i on  oslobođen optužbi. 
Šindiji se na teret stavljalo  da je kao ročnik 113. brigade  HV-a počino ratni zločin protiv civilnog stanovništva temeljem čl. 158 KZ RH u  zaseocima Nadoveze i Dobropoljcima, odnosno da je  neutvrđenog dana sredinom  kolovoza 1995. godine u  mjestu Laškovica u kući u  zaseoku Nadoveze zatekao  85-godišnju M.B. i njezinu  50-godišnju kćer D.B. te da ih  je usmrtio pucanjem iz  puškomitraljeza. Potom da je,  također neutvrđenog dana  sredinom kolovoza 1995. godine u mjestu Dopropoljcima, u zaseoku Ponoši, u  dvorištu kuće zatekao  stariju  žensku osobu D. P. i usmrtio  ju na isti način. Šindija je na  koncu sudskog postupka oslobođen krivnje, a nedugo  zatim uslijedila je i potvrda  oslobađajuće presude od Vrhovnog suda RH.