Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ribar je u noći nestanka 112 nazvao četiri puta?!

13.04.2011. 22:00
Ribar je u noći nestanka  112 nazvao četiri puta?!


– Mladić je putem mobitela zatražio tegljenje brodice izjavivši da se nalazi uz obalu rta Sukošan, u neposrednoj blizini istoimenog svjetionika. Na izravan upit djelatnika u Nacionalnoj središnjici odbio je spašavanje rekavši da njegov život nije ugrožen, nego je zatražio pomoć u spašavanju nasukane brodice – Marina Halužan


Potraga za Božidarem Pavićem iz Sukošana koja  je započela u nedjelju ujutro,  10. travnja, nastavljena je i u  srijedu, četvrti dan, no i dalje  bez uspjeha.
Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jučer su se  oglasili priopćenjem u kojemu  stoji kako je u nedjelju, u 2.37  sati, Nacionalna središnjica za  traganje i spašavanje na moru  (MRCC) zaprimila njegov poziv sa zahtjevom za tegljenje  brodice tipa Pasara.
– Mladić iz Sukošana zatražio  je putem mobilnog telefona tegljenje brodice koja se, prema  njegovim izjavama, nalazila uz  obalu rta Sukošan, u neposrednoj blizini istoimenog svjetionika. Na izravan upit djelatnika u Nacionalnoj središnjici on je odbio spašavanje rekavši da njegov život nije  ugrožen, nego je zatražio pomoć u spašavanju brodice koja  je, kako je naveo, bila nasukana  – stoji u priopćenju resornog  ministarstva koje potpisuje  Marina Halužan, glasnogovornica. 
Halužan nadalje navodi kako  mu je stoga Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje  na moru ponudila pomoć u  kontaktiranju ovlaštene tvrtke  za tegljenje s obzirom da se  spašavanje imovine obavlja na  komercijalnoj osnovi, osnosno,  kako je mladiću ustupljen broj  privatne tvrtke specijalizirane  za nezgode i nesreće na moru.
Vremenski uvjeti  bili su povoljni
– Zbog kontradiktornih izjava i informacija koje je tijekom poziva zaprimila Središnjica, te obzirom da je stanje  mora u navedenom akvatoriju  bilo mirno, s vjetrom brzine od  četiri čvora iz smjera sjeveroistoka, a u skladu s Nacionalnim  planom traganja i spašavanja  ljudskih života na moru MRCC  o istom je izvijestila nadležnu  Lučku kapetaniju u Zadru radi  pripravnosti i pozornosti u  slučaju potrebe daljnjeg djelovanja – stoji u priopćenju ministarstva koje je, kako navode,  u postupku prikupljanja svih  relevantnih podataka o tijeku  događanja i okolnostima nestanka sukošanskog ribara i kretanju njegove brodice nakon  gubitka svakog kontakta s njim,  a kako bi se ubrzala i u što  skorije vrijeme okončala potraga.
U utorak se službenim priopćenjem oglasila i za nepružanje pomoći prozvana  Državna uprava za zaštitu i  spašavanje potvrdivši kako  ŽC112 Zadar zaista jest zaprimio poziv nesretnog ribara  nešto prije tri sata u noći, no o  detaljima nisu htjeli govoriti  prije no što preslušaju tonske  zapise spornog poziva. Svega  dva dana nakon njihova priznanja, neslužbeno doznajemo  kako je 28-godišnji ribar broj  112 kobne noći nazvao čak četiri puta, dva s jednog, a dva s  drugog mobitela. Međutim,  službenu potvrdu o ostala tri  poziva nismo dobili.
Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručili  su kako će ovih dana, a budući  ovaj slučaj ima sve karakteristike pomorske nesreće, ministarstvo provesti upravnu istragu, kao i predložiti pokretanje  sigurnosne istrage ove pomorske nesreće. Možda upravo ta  istraga rasvijetli okolnosti i sudbinu koja je nakon poziva upomoć zadesila mladog sukošanskog ribara.
Zadnji put viđen  oko dva sata u noći
Podsjećamo, on se pet metara dugom drvenom brodicom  iz Zlatne luke otisnuo na more  radi ribolova u subotu oko 22  sata. Posljednji put susreo ga je  sumještanin na povratku u luku  između 1.30 i dva sata u noći  nedaleko svjetionika, na samom ulazu u luku. Oko pet sati  ujutro, njegov je otac zamijetio  da mu se sin nije vratio kući pa  ga je pokušao dobiti na mobitele, no oba su bila isključena,  pa je u 7.15 pozvao policiju koja  je u 8.20 digla na uzbunu Centar 112, a oni Lučku kapetaniju  i Središnjicu za traganje i  spašavanje u Rijeci. Potraga je  započela na kopnu i moru te na  susjednim otocima Pašmanu i  Ugljanu gdje je u kaljskoj luci  pronađena ribarova brodica.  Na nju je slučajno naišao kaljski  ribar svega 200 metara od  ugljanske obale u moru kod  Ždrelca. Na brodici su pronađena vesla, feral i tenisice,  dok se ribaru i njegovim mobitelima gubi svaki trag. U potragu su se kasnije uključili i  helikopter HV-a, policijski ronioci te mještani s 30-ak brodica, a treći dan potrage u  večernjim satima uz svijeće  okupilo ih se 70-ak. Za pretraživanje morskog dna angažirano je i pet koćarica, no  potraga je i četvrti dan protekla  bez uspjeha.