Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ekshumirano tijelo Igora Benete

13.04.2012. 22:00
Ekshumirano tijelo Igora Benete


– Poduzeta je dokazna radnja u predkaznenom postupku – rekao je jučer Slobodan Denona, zamjenik ŽDO u Zadru, nakon ekshumacije i otpremanja tijela pokojnog Igora Benete na Odjel patologije u Opću bolnicu u Karlovcu. Tamo će stručnjaci dati konačan odgovor je li riječ o suicidu ili ubojstvu


Tijelo Igora Benete, bivšeg policijskog specijalca optuženog za ratni zločin u selu Grubori, koji je u travnju prošle godine pronađen obješen u šumi kod mjesta Otrić, ekshumirano je jučer nešto prije 11 sati na zadarskom Gradskom groblju. Ekshumaciji provedenoj temeljem zamolnice karlovačkog Županijskog suda zbog sumnji da je Beneta ubijen nazočili su vještak sudske medicine i predstavnik Županijskog državnog odvjetništva Slobodan Denona, a provođenje postupka osiguravali su zadarski policajci.
– Poduzeta je dokazna radnja u predkaznenom postupku – kratko je prokomentirao Denona nakon ekshumacije i otpremanja tijela pokojnog Benete na Odjel patologije u Opću bolnicu u Karlovcu.
Tijelo pronašao lugar
– Županijsko državno odvjetništvo provodi izvide i dokazne radnje u ovom predmetu te je temeljem naloga nadležnog suda provedena ekshumacija tijela pokojnog Igora Benete. Meritorna državnoodvjetnička odluka u ovom predmetu nije donesena, a po donošenju iste javnost će biti izviještena – rekao je zamjenik Županijske državne odvjetnice u Karlovcu, Mladen Krajačić.
Podsjetimo, Igor Beneta pokopan je prije godinu dana na zadarskom Gradskom groblju kao neidentificirana osoba, nakon što je njegovo tijelo s vidnim truležnim promjenama pronašao lugar u borovoj šumi kod Gračaca. Gospićka policija provela je očevid kojim je utvrđeno kako je riječ o suicidu vješanjem, a sumnjalo se da je riječ o srpskom povratniku s tog područja. No, nakon što je 1. lipnja prošle godine Igorova supruga Emilija splitskoj policiji i odvjetništvu prijavila njegov nestanak i otmicu, DNA analizom utvrđeno je da je NN osoba pronađena obješena o stablo bora u šumi pokraj Otrića upravo Beneta. Njegova obitelj, prijatelji i suborci odmah su izrazili sumnju u suicid, nakon čega je uslijedio unutarnji policijski nadzor nad okolnostima njegove smrti, a nakon što je proveden, objavljeni su i rezultati iz kojih je ponovno izveden isti zaključak – “nije ubijen, riječ je o samoubojstvu”. No, neutješna obitelj bivšeg specijalca i jednog od trojice optuženih za smrt šestero civila srpske nacionalnosti u Gruborima nije se mirila s tom konstatacijom pa su ponovno podnijeli dvije prijave karlovačkim pravosudnim tijelima tražeći da se cijeli slučaj još istraži zbog sumnje da je Beneta ubijen kako ne bi svjedočio protiv svojih suboraca. Kako Benetina smrt ne bi ostala pod velom tajne, ministar pravosuđa Ranko Ostojić stoga je u četvrtak javno obznanio da će Benetino tijelo biti ekshumirano, a potom povjereno sudskim vještacima na obradu nakon čega će uslijediti i stručno izvješće koje bi trebalo dati i konačni odgovor na pitanje je li Beneta presudio sam sebi ili je to učinio netko drugi.
Nestao 17. siječnja 2010. godine
Bivši splitski specijalac, podsjetimo, svoj je dom u Splitu napustio početkom siječnja prošle godine nakon što je Vrhovni sud RH naložio da se on i njegov bivši zapovjednik Frano Drlje vrate u pritvor. Kako bi to izbjegli, odlučili su se neko vrijeme skrivati, a Benetina supruga splitskom ŽDO-u kazala je kako je njihov plan bio ostati na kninskom području sve dok im za dolazak na sud njihovi odvjetnici ne daju “zeleno svjetlo”. Posljednji put vidjela ga je 17. siječnja, a pri rastanku joj je rekao kako će ju o njegovu kretanju i stanju redovito izvještavati njegov suradnik. Sve do konca ožujka, kada se Drlje predao vlastima, nepoznata osoba njoj se javljala i izvještavala ju kako je sve u redu, a njezinu priču potvrdio je i Benetin prijatelj koji ga je 17. siječnja odvezao do Otrića i na njegov zahtjev iskrcao na pustoj cesti. Tu su ga prema njegovoj priči trebali pokupiti Drlje i odvjetnici Ljubo Pavasović i Ivan Stanić. No, 11. travnja pronađeno je njegovo tijelo, a koncem studenog prošle godine to je službeno i potvrđeno.