Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kalmeta upozorio ugostitelje da pripaze na cijene

13.04.2016. 22:00
Kalmeta upozorio ugostitelje da pripaze na cijene


– Mi turizam želimo ne samo ovo ljeto, a najbolji promotor svakog turizma je zadovoljan gost, rekao je gradonačelnik osvrćući se na nedavno veliko poskupljenje ugostiteljskih usluga
Kolegij gradonačelnika Božidar Kalmeta započeo je čestitkama. Prvenstveno jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću na osvojenom europskom srebru u klasi 470., ali i nekadašnjoj zlatnoj kopački Europe Josipu Skoblaru na tituli viteza koja mu je nedavno dodijeljena u Francuskoj.
Gradonačelnik je, prije prelaska na dnevni red, naglasio i kako naslov najbolje turističke destinacije Zadar mora opravdati pa je najavio nastupajuću sezonu još bogatijom kulturno-zabavnim sadržajima nego lani.
– Od komunalnih projekata tu su šetnica na Muraju te ekološka rasvjeta u perivojima Kraljice Jelene i Vladimira Nazora. Za tjedan dana kreću radovi na novoj rasvjeti u Foši. Ovog puta će rasvjeta raditi na niskom naponu, 12 V, rekao je Kalmeta, a radovi će trajati dva tjedna.
 Nova rasvjeta, kaže Kalmeta, za razliku od stare zbog koje stradala labradorica Kira, a njena vlasnica pretrpjela blaži elektro-šok, bit će potpuno neopasna za ljude i životinje.
No zadarski gradonačelnik je apelirao i da svi koji sudjeluju u turizmu podignu kvalitetu usluge.
Podizanje kvalitete usluge
– Apeliram na sve koji nude turističke usluge – od smještaja, prehrane, kafića, izleta i zabavnih parkova da svoje usluge prvo podignu na višu razinu, a potom da ih naplaćuju u skladu s onim koliko zaista vrijede. Što bi Amerikanci rekli: “Value for money” ili “vrijednost za novac”. Mi turizam želimo ne samo ovo ljeto, a najbolji promotor svakog turizma je zadovoljan gost, rekao je Kalmeta osvrćući se na nedavno veliko poskupljenje ugostiteljskih usluga nakon dobivanja nagrade za najbolju destinaciju.
Uskoro kreće i energetska obnova obiteljskih kuća u Zadru za koju će biti objavljen natječaj. Grad Zadar, kako je rekao pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap, za ovu je svrhu izdvojio 400.000 kuna. Do 40 posto vrijednosti, financirat će se nabava i ugradnja solarnih toplinskih sustava do maksimalnog iznosa 12.000 kuna. S istim postotkom financirat će se obnova fasade do iznosa 30.000 kuna koliki je postotak i maksimalni iznos predviđen za zamjenu vanjske stolarije na fasadama kuća. Nabava i ugradnja kotla na biomasu će se također financirati 40 posto do maksimalnog iznosa 12.000 kuna.
Grad Zadar sa HEP-om će sklopiti sporazum o punionici za električna vozila uz stajalište za taksi kod Trga Petra Zoranića. Prvu godinu, punjenje će biti besplatno, a nakon toga će se naplaćivati. Predviđene su dvije punionice, a o pozitivnim iskustvima ovisit će i postavljanje punionica na druge gradske lokacije.
“Latica” ide u “Pčelicu”
Na kolegiju je potvrđeno da DV Latica za djecu s poteškoćama u razvoju, seli u prostor DV Pčelica.
– Do izgradnje Centra Mocire, Latica će djelovati u prostoru vrtića Pčelica, a djeca iz Pčelice, prema odabiru roditelja, bit će premještena u vrtiće Višnjik, Voštarnica i Vruljica. Dakle, djeca će se premjestiti u puno bolje vrtiće, od kojih je jedan udaljen svega 300 metara pa nema razloga za zabrinutost. U razgovorima s ministricom socijalne skrbi, dogovorili smo nastavak izgradnje Mocira i to krajem ove godine. Po izgradnji, Latica se seli u Mocire, a Pčelica će se obnoviti kao novi, energetski samostojeći objekt, objasnio je Kalmeta, budući da su neki roditelji već iskazali nezadovoljstvo premještanjem svoje djece iz Pčelice.