Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prošlo nesvršeno vrijeme

13.04.2016. 22:00


Što je danas aktualno u hrvatskoj politici? Paradoksalno, ali istinito –  prošlo vrijeme. Nakon toliko godina lajtmotivi političkih istupa su  ustašizacija, Jasenovac, fašizam, totalitarizam, antifašizam… Rasprava,  koja, izgleda, kao da nikad neće završiti. Za nju se političari spremno  hvataju, dok reforme čekaju. Umjesto da događaje iz prošlosti uglavnom  prepuste povjesničarima i uhvate se primarnog posla vezanog za  sadašnjost i budućnost, političari ideološke podjele raspiruju. Lijevi i  desni optužuju se međusobno tko ih je potaknuo i tko je kriv za takvu  nezdravu atmosferu u društvu. 
Tako ni aktualno saborsko prijepodne nije moglo proći bez “smrt  fašizmu, sloboda narodu”, što je izgovorila SDP-ovka Ingrid Antičević  Marinović, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko spremno joj  uzvratio: “Smrt fašizmu, smrt komunizmu, smrt svim totalitarizmima,  sloboda svim narodima”. Stazić iz SDP-a proziva vladajuće zbog  ustašizacije društva, a Karamarko osuđujući ustaštvo prokazuje  boljševizam i žal za Jugoslavijom… Da se netko okrenut budućnosti,  odjednom u Hrvatskoj stvorio, u čudu bi se zapitao u kojem je to  vremenu zapeo i koja je ovo godina.
Nažalost, trebat će, čini se, više napora i vizije kako bi se politika  zaokrenula i cijelo društvo optimistično okrenulo danima i godinama  ispred, a ne iza sebe.
Postavljanje pitanja uglavnom prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu  Karamarku bilo je ciljano, ali i znakovito jer se slala poruka tko je tu  glavni i odgovorni, a premijer Orešković i Božo Petrov morali su se  zadovoljiti “mrvicama” na svom prvom aktualcu. 
Petrov koji je toliko mahao s reformama, dobio je logično pitanje što se  dogodilo s tom njegovom reformskom zastavom koja u posljednje vrijeme  sve manje vijori. Na pitanje gdje je taj njegov reformski plan Petrov je  obećao kako će se objelodaniti i provesti, no to znači kako je još uvijek na  papiru. Zapravo još mrtvo slovo na tom papiru koji je, u očajničkom  pokušaju formiranja vlasti s njegovim Mostom, potpisao i SDP. Što će od  svih najavljivanih i potpisivanih promjena biti u narednom periodu vidjet  će se vrlo skoro, a ponajprije Mostu treba biti jasno kako će u silaznoj  putanji rejtinga potpuno potonuti ako od toga ne bude ništa.
I obećanje tisuću eura za svako novorođeno dijete je pod prismotrom  javnosti, pa Karamarko ističe kako će mjera početi – od jeseni.
No, svako odgađanje obećanja kod građana izaziva skepsu kako će  političari stvarno i održati riječ, jer su se već tijekom godina uvjerili da to  često ne bude tako.  Da bi političari zbog teške gospodarske situacije ipak  pokazali kako su spremni rezati na svom terenu, političke stranke dobit  će umjesto 55 milijuna kuna, osam milijuna kuna manje, a uštedjet će se  i ukidanjem ureda bivšeg predsjednika Mesića, pa što onda znači onih 19  kuna više za dopunsko zdravstveno osiguranje?!
Reforma javne uprave, zdravstvena reforma, obrazovna kurikularna  reforma, reforma pravosuđa, MUP-a, reformski zahvati u poljoprivredi,  investicije u gospodarstvu, turistička strategija, reforma socijalne skrbi,  priče o mirovinskoj reformi i njezinim stupovima…, sve je to, nažalost,  ostalo po strani, zasjenjeno ideološkim prijeporima, temama iz Drugog  svjetskog rata, jer se nisu znale ili nisu htjele, nametnuti prave, životne  teme.