Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Eškinja sastavio neistiniti zapisnik?

Autor: Suzana Bandić

13.05.2009. 22:00
Eškinja sastavio neistiniti zapisnik?


Bivšeg biogradskog gradonačelnika Darka Eškinju optužnica tereti da je unio neistiniti sadržaj u zapisnik i ovjerio ga službenim žigom, no on tvrdi kako je sadržaj zapisnika istinit


Zbog krivotvorenja službenih isprava jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje poznatom biogradskom poduzetniku i bivšem gradonačelniku, Darku Eškinji (46).
Prema navodima optužnice, Eškinja je 29. svibnja 2006. godine, dok je bio na dužnosti gradonačelnika, sastavio pismenu zabilješku u kojoj se navodi da je obavio razgovor s tri zaposlenice o prelasku na novo radno mjesto te ju je ovjerio službenim žigom.
Riječ je o Marici Jurković, Nevenki Budan i Senki Dominis, inače zaposlenicama u biogradskoj gradskoj Upravi kojima je zbog preustroja iste nudio posao u gradskom poduzeću “Bošana d.o.o.”.
Na posljednjoj raspravi, međutim, Marica Jurković je ustvrdila kako taj razgovor s njom Eškinja nikada nije obavio, niti joj je ponudio novo radno mjesto. Naprotiv, prema njezinom iskazu, nakon 34 godine radnog odnosa uručen joj je otkaz 1. prosinca prošle godine.
Na jučerašnjoj raspravi svoja su saznanja o okolnostima pod kojima je Jurkovićeva dobila otkaz, sutkinji Ani Zrilić iznijele Nevenka Budan i Senka Dominis. One se u optužnici spominju kao neraspoređene djelatnice zajedno s Maricom Jurković, koje su prihvatile prijelaz u poduzeće “Bošana d.o.o.” te tako ostale u radnom odnosu na istom radnom mjestu i pod istim uvjetima kakve su imale kao zaposlenice gradske Uprave u Biogradu na moru.
Osim njih, svjedočila je i Nevenka Lukić, u to vrijeme voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu te Ivica Radas, tadašnji voditelj Odsjeka za gospodarenje prostorom i imovinom Grada Biograda na moru.
Nevenka Budan, koja je u biogradskoj gradskoj Upravi obavljala računovodstvene poslove, istaknula je kako je sklopila dva ugovora s Gradom Biogradom u vremenskom razdoblju od šest mjeseci i to 7. ožujka rješenje o neraspoređenosti te po njegovu isteku drugi, koji se odnosio na raskid radnog odnosa u gradskoj Upravi i o prijelazu u “Bošanu d.o.o.”.
Prema njezinoj priči, s njom nikada nije obavljen službeni razgovor na način kako je to navedeno u obrani bivšeg gradonačelnika Eškinje već je to bio neslužbeni razgovor vezan upravo uz njezinu neraspoređenost na poslove. Kako je pojasnila, na njezin upit što zapravo znači taj ugovor, dobila je odgovor kako neće ostati bez posla već da će pod istim uvjetima biti premještena u “Bošanu” što je ona i prihvatila.
Senka Dominis, koja je u gradskoj Upravi bila zaposlena na mjestu čistačice, također je posvjedočila kako je bila riječ o pojedinačnom i neslužbenom razgovoru. I ona je prihvatila ponuđene uvjete i prešla u poduzeće “Bošana”, a prilikom potpisivanja ugovora o prelasku, s njom je, tvrdi, bila i Nevenka Budan.
– Dobila sam nalog od tadašnjeg gradonačelnika Darka Eškinje da sastavim sporazum za Senku Dominis i Nevenku Budan. Tada mi je rečeno kako su one prihvatile ponuđene uvjete o prelasku u komunalno poduzeće “Bošana”, a da Jurkovićeva nije – ispričala je Nevenka Lukić napominjući kako je kroz cijelo vrijeme, do prestanka njezina radnog odnosa, Eškinja inzistirao na zakonitosti.
Sličnu “priču” iznio je i Ivica Radas na jučerašnjoj raspravi, istaknuvši kako je pravno gledano zapravo nebitno je li taj sporni razgovor obavljen s obzirom na to da za Jurkovićevu zbog preustroja gradske Uprave više nije bilo posla. Pojasnio je kako je na ovakav način zapravo zakonski istekao njezin ugovor o radnom odnosu, a inače bi to bilo sporazumno. No, kako je naglasio, “to ne mijenja činjenično stanje”.
O spornim razgovorima Eškinje s trima tadašnjim zaposlenicama, Radas je rekao kako je saznao od samog Eškinje.
– Darko Eškinja mi je rekao kako je obavio te razgovore. Budući da mi se u nekoliko navrata Marica Jurković požalila kako to nije korektno i u redu, zaključio sam kako je i s njom obavljen razgovor – ispričao je Radas ističući kako je s obzirom na takve okolnosti upravo on, savjetovao Eškinju da sastavi službeni zapis o tom razgovoru.
Suđenje se nastavlja sredinom lipnja.