Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

IZBORI 2009: NIN

Autor:

13.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: NIN


Za gradonačelnika Grada Nina kandidiralo se četvoro kandidata: Emil Ćurko HDZ, Tihana Magaš HSS, Joso Štulina SDP i nezavisni kandidat Veljko Šalov. Istodobno se za mjesta u Gradskom vijeću natječe sedam lista: HDZ, HNS, HSS, koalicija SDP HSU, NGL Bože Mustaća, NGL Ivana Stulića i NGL Veljka Šalova. Do zaključenja ovog broja nismo stupili u kontakt s Veljkom Šalovom.
HDZ gradi crkvu u Ninskim Stanovima
HDZ pred svoje birače ide s projektima iskopa ninskog porta (odmuljivanje), rješenjem imovinsko-pravnih odnosa te uređenje prostora bivše ninske ciglae, izgradnja djčejeg vrtića Nin i vatrogasnog doma Poljica Brig, izgradnja crkve u Ninskim Stanovima, uređenje obale u Zatonu, izgradnja zelene tržnice u staroj gradskoj jezgri Nina, izgradnja sustava kanalizacije i vodoopskrbnog sustava Privlaka-Nin-Vir, projekt obnove mrtvačnice u Ninu i proširenje groblja u Ninu i Zatonu. U planu HDZ-a nalazi se realizacija projekta Ninskog blata, obnova zgrade stare škole u povijesnoj jezgri (prenamjena u zgradu gradske upreve), obnova spomenika kulture i izrada projekta uređnja šetnice na sjevernoj strani ninskog otoka. U mjestima u sastavu Grada Nina planira se s nastavkom njihovog infrastrukturnog i hortikuturnog uređenja. Nastavit će se s programom socijalne skrbi “Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama” te će se povećati porodiljne naknade.
Zadržati mlade u Ninu
Tihana Magaš, kandidatkinja HSS-a za gradonačelnika, nudi ugodniji život svima, a ne samo pojedincima. U njena predizborna obećanja spadaju besplatne pokazne karata za srednjoškolce, stipendije za nadarene učenike i studente, skrb za stare i nemoćne te obitelji s osobama s poteškoćama u razvoju, izgradnja stambene zone za mlade obitelji kako bi se spriječilo daljnje iseljavanje mladih iz Nina.
Po pitanju turizma u planu HSS-ove kandidatkinje za gradonačelnicu je uređenje plaža i prilaznih putova, poboljšanje turističke ponude i sadržaja (kako na plažama tako i u samom gradu), iskoristiti poticaje ministarstva turizma i poticati razvoj seoskog turizma. Na području poljoprivreda i stočarstvo u planu je iskoristiti sredstva iz predpristupnih fondova EU, poglavito na poljima poljoprivrede i ruralnog razvoja (SAPARD/ IPARD), oformiti Centar za razvoj vinogradarstva i maslinarstva. Tihana Magaš zalaže se i da se novootvorene male obrta prvu godinu nakon otvaranja obrta oslobodi od plaćanja komunalnih prihoda Gradu Ninu.
 Štulina: Uknjižba vlasništva na “državna” zemljšta
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joso Štulina stanovnicima područja grada Nina obećava stvaranje uvjeta za razvoj svih grana gospodarske djelatnosti, stvaranje uvjeta za razvoj svih grana gospodarske djelatnosti te zajedno s mještanima Zatona i Nina pronalaženje rješenje za kompleks Blate, Šepurina i Ciglane. U programu SDP-ovog kandidata za gradonačelnika se nalazi razvoj poljoprivrede i stočarstva, izgradnja novih objekata komunalna i gospodarske infrastrukture, uknjižba vlasništva na zemljišta koje svojata država, pomoć mladim obiteljima u rješavanju stambenih problema i zapošljavanja, uvođenje reda i rada u gradsku upravu, razvoj demokracije, zajedništva, povjerenja i tolerancije, zaštita obale od morskih utjecaja, uređenja ušća Miljašić jaruge, odmuljivanje ninske i zatonske luke. Također u svom predizbornom programu Štuilina obećava aktiviranje rada mjesnih odbora i formiranje Savjeta MO za pomoć u radu gradonačelniku, pronalaženje rješenja za brže izdavanje građevinskih dozvola, brizi o zdravstvenoj i socijalnoj sigurnosti, zaštita i pomoć starim i nemoćnim, bolesnim i rodiljama, penzionerima, učenicima i djeci.
HNS: Nastavak započetih projekta
HNS na izbore izlazi s podrškom aktualnim gospodarskim i društvenim projektima.
– Završavanje zdravstvenog turističkog centra, izgradnja vrtića i biblioteke su tri glavna projekta koja će imati našu podršku i koja bi trebala biti završena. U naše projekte spada i izgradnja doma za umirovljenike. U skladu s tim nastavit ćemo sa započetim socijalnim programom pomoći starim i nemoćnim osobama u kući, kaže nositelj HNS-ove liste za Gradsko vijeće Ivica Glavan.
Mustać: Borit ćemo se za Grbe
Za Gradsko vijeće kandidira se i Nezavisna gradska lista Bože Mustaća iz Grba.
– Ako dođemo u Gradsko vijeće zalagat ćemo se za razvoj Grba, rješavanje svih problema koji se tiču mjesta: od izbora MO Grba do dovođenja plastičnih kanti za otpad za svako domaćinstvo jer smo jedino mjesto koje ih još nema. Mi ćemo se boriti za naše mjesto, a predlagat ćemo one prijedloge koje nama predloži mjesni odbor, kaže Božo Mustać..
Ivan Štulić: Vratiti Ninu vizuru otoka
Za viječnićka mjesta u Gradskom vijeću Nina borit će se i članovi Nezavisne gradske liste Ivana Stulića.
– Naš moto je kraljevskom Ninu vratiti kraljevski sjaj. Mi ćemo zastupati interese ljudi koji se bave turizmom, ne želimo nova radna mjesta i privatne obračune u Gradskoj upravi. Zalagat ćemo se za vraćanje istočnog porata čime ćemo Ninu vratiti vizuru otoka. Ne smijemo dopustiti da se Nin pretvori u baru. Zalagat ćemo se za uređenje i opremanje naših pješčanih plaža koje su u cjelom svijetu poznate po svojoj ljepoti, kaže nositelj liste Ivan Stulić.