Foto: Sebastian GOVORČIN
Jučerašnji dan na Ritmu kulturizma, manifestaciji koju organiziraju studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, bio je posvećen gastroturizmu. U tom povodu predavanje pod naslovom “Etnografija hrvatske kuhinje” održao je Goran Pavel Šantek s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju.
Na samom početku istaknuo je kako mnogi antropolozi smatraju da je hrana osnova svega, nešto što čuva život. Prehrana je, pak, vezana uz sredinu i vlastita je.
– Tradicionalna prehrana je bila jednostavna. Prehrana prati regionalne razlike i utjecaje. Tu je i njezin identifikacijski izvor, a važan je i simbolički, istaknuo je Šantek te potom podijelio kulturne zone na jadransku, dinarsku i panonsku.
Kada je riječ o jadranskoj kulturnoj zoni, Šantek je istaknuo kako se jadranska prehrana smatra ponajboljom jer je lagana. Dnevno se jedu juhe ili složenci od povrća, a znatno su zastupljenija riblja jela i brudeti. Što se pak tiče jadranske kulturne zone, Šantek je napomenuo kako je prehrana, odnosno kuhinja, oduvijek bila žensko zaduženje. Nastojalo se imati tri obroka dnevno, a večera je bila obilnija. Kruh se pekao jednom tjedno, bio je visoko kvalitetan. Među omiljenim jelima je pašticada, često sir, a među tjesteninama lazanje i njoki. Poznate slastice su uštipci i kroštule.
Kada je riječ o dinarskoj kulturnoj zoni, za koju je karakteristično stočarstvo, najčešće se konzumiraju proizvodi od mesa i sira. Što se tiče panonske kulturne zone, budući da ima više žitarica koristili su i više brašna. U konačnici, u sve tri zone pazilo se na hranu i vladala je oskudica.
– Tradicijska kultura dobro je poznavala oskudicu, ne samo hrane već i pića. Danas u Hrvatskoj imamo raznovrsnu i zanimljivu prehranu. Prehrana je uvelike oblikovana kulturom i čini nas drukčijima. Osim toga, može biti i simbol moći, statusni simbol, znak protesta ili uključenje u neku sredinu, istaknuo je Šantek.
Kad je riječ o hrani napomenuo je kako nema važnijeg zbivanja bez nje. Hrana se s globalizacijom unificira, pa su tako prisutni brendovi poput Mc’Donaldsa ili Coca cole.
Kad je riječ o spoju prehrane i turizma Šantek je istaknuo kako je prehrana važna kulturna pojava i važan dio društvene konstrukcije identiteta. Prehrana potiče turizam, potiče svijest o baštini, a trebala bi biti važan segment ponude u kulturnom ili ruralnom turizmu.
Po završetku predavanja upriličena je zakuska specijalnih jela iz nekoliko zadarskih restorana. Prigodnim napjevima tada se predstavila “Kveštura”, Udruga za očuvanje običaja i tradicije Dikla.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
STUDIJ KROATISTIKE
»Pri odabiru studija slijedite srce, a ne savjete roditelja«
Nogomet
NOVI PREDSJEDNIK
POTVRDILI IZ SPLITSKOG KLUBA Hajduk je izabrao nasljednika Lukše Jakobušića
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Nogomet
Španjolska
Ipak preokret: Xavi ostaje u Barci i nakon ove sezone
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA