Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Okom naokolo” iz duše i srca bibinjske djece

Autor: Velimir Brkić

13.05.2010. 22:00
“Okom naokolo” iz duše i srca bibinjske djece

Foto: Velimir BRKIĆ



Poput svjetla krijesnica koje su udruživši se zasjale jačinom sunca, tako su naše bivše i sadašnje generacije zasjale u ovom Zborniku. To su stvaraoci umjetničkog izričaja i domaće “riči”. Zbornik se rodio iz duša bibinjske djece koja su s ljubavlju, maštom i trudom vješto spajala riječi, kreirajući dječju poeziju i prozu, istaknula je prof. Lordanić
Čitanjem nagrađenih literarnih radova, igrokazom, svečanom dodjelom javnih općinskih priznanja i prigodnim riječima predstavljen je zbornik literarnih radova učenika OŠ “Stjepan Radić” Bibinje pod nazivom “Okom naokolo”.
Na prigodnoj svečanosti pored učitelja, učenika, roditelja i mještana nazočio je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, načelnik Nino Šimunić sa suradnicima, direktorica TZ Senada Delija, sestre karmelićanke Božanskog Srca Isusova iz samostana Sv. Obitelji u Bibinjama i drugi.
S dna kabinetskog ormara
– Nakon zbornika ‘Prvi koraci’ iz 1999. godine s novim sadržajima u rukama imate zbornik literarnih ostvarenja u kojima ćete motriti život očima djeteta i otkriti davno zaboravljeno, maštom izgrađene svjetove, na početku je rekla Mirka Sikirić, ravnateljica Osnovne škole “Stjepan Radić”.
– Ova je zbirka plod višegodišnjeg sabiranja najboljih literarnih radova objavljenih u časopisima Smib, Modra lasta, Zadarski list i inih ispod klupe. Negdje u dnu starog kabinetskog ormara godinama su čekali svoj izlazak, svoje ponovno rođenje, naglasila je inicijatorica projekta prof. Anđelka Lordanić, dodajući da su mnogi radovi nagrađeni na županijskim i državnim literarnim natjecanjima.
Urednica zbornika “Oko naokolo” je prof. Jasminka Adžić Sikirić, grafički urednik nastavnik informatike Venci Lonić, recenzentice Lordanić i nastavnica knjižničarka Mileva Jela Jurjević, a tekstove su prikupili Lordanić, Jurjević, nastavnica Zahida Midžić, vjeroučiteljica Ružica Anušić te učiteljice razredne nastave. Fotografije je ustupila bibinjska Turistička zajednica, dok je mali rječnik bibinjskog “divana” složila knjižničarka Jurjević.
Zbornik “Oko naokolo”, kako je pojasnila ravnateljica Sikirić, tiskan je na 164 stranice, a sadrži mnoštvo literarnih učeničkih radova. Kroz svoje stvaralaštvo učenici bibinjske škole izražavaju ljubav i ponos prema domu i obitelji, vjeri, domovini, solidarnosti i prijateljstvu, tradicijskim, moralnim vrijednostima.
Igrokaz “Ptice rugalice”
– Poput svjetla krijesnica koje su udruživši se zasjale jačinom sunca, tako su naše bivše i sadašnje generacije zasjale u ovom Zborniku. To su stvaraoci umjetničkog izričaja i domaće ‘riči’. Zbornik se rodio iz duša bibinjske djece koja su s ljubavlju, maštom i trudom vješto spajali riječi, kreirajući dječju poeziju i prozu, istaknula je prof. Lordanić nakon što je zahvalila nastavnicima koji su prepoznali, njegovali i razvijali književno-stvaralački talent kod učenika.
Pod dirigentskom palicom urednice Adžić Sikirić čitani su učenički radovi: Lucije Lisice, Ane Sorić, Tee Fuzul, Andreje Sikirić, Marijane Sorić, Jelene Šimunić, Antonele Kasumović, Marije Đulić, Stipe Kere, Ivane Šimunić i Tereze Bralić. Radove bivših učenika su čitali: Dino Sikirić, Lucija Zelić, Lucija Zebić, Ana Sorić, Josipa Kasumović, Karla Šaravanja i Marija Šimunić.
Izuzetno zanimljiv i humorističan igrokaz “Ptice rugalice” u izvođenju školske dramske skupine voditeljice Zahide Midžić bio je razlogom dugotrajnom, gromoglasnom aplauzu.
– Prije mjesec-mjesec i pol dana potpisali smo ugovore sa 62 studenta i nadarena sportaša iz Bibinja u visini od tri do pet tisuća kuna podijeljenih na 10 mjeseci. Ovim primjerom Općina je još jednom pokazala da je orijentirana prema mladima i prepoznaje ulaganje u obrazovanje kao pametnu investiciju. Štoviše, od iduće školske godine namjeravamo stipendirati i 15-20 učenika, najavio je načelnik Šimunić.
Nakon dodjele javnih priznanja Grba općine Bibinje, zahvalnica i novčanih nagrada, druženje je nastavljeno na domjenku.
 


Grbovi učiteljima, zahvalnice učenicima


U povodu Dana škole koji OŠ “Stjepan Radić” slavi 15. svibnja zaslužnim učiteljima i nastavnicima dodijeljeno je najveće javno općinsko priznanje – Grb općine Bibinje. Načelnik Nino Šimunić Grb općine je uručio Anđelki Lordanić, Marti Sekula, Branku Lisici i Mariji Jerak Imamović. Nedostajali su nagrađeni Josip Bralić, Milka Bralić i Dušanka Sikirić.
Istovremeno učenicima Luciji Lisici, Anti Cindriću, Ani Sorić, Anamariji Kasumović i Filipu Lisici dodijeljene su i zahvalnice i novčane nagrade. Između ostalih učenika, Anamarija i Filip su poznati po natjecanju što ga Hrvatska pošta u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje tradicionalno organizira u pisanju najljepšeg pisma. Od 136 radova osnovaca iz cijele Hrvatske pisanih na temu “AIDS – zašto je važno razgovarati o temi”, Filip je proteklog mjeseca pismom “Dragi razrede” osvojio drugo mjesto, a Anamarija pismom “Draga prijateljice” sedmo mjesto.