Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tonči Stupičić optužnicu će čekati na slobodi

Autor: Suzana Bandić

13.05.2010. 22:00
Tonči Stupičić optužnicu će čekati na slobodi


Optužnicu Općinskog državnog odvjetništva zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginulo troje njegovih prijatelja, Tonči Stupičić čekat će na slobodi. Istražnom sucu do danas nije dao iskaz o okolnostima koje su dovele do nesreće
Tonči Stupičić (21), vozač “renaulta xsantije”, koji je potkraj prošlog mjeseca u Povljani na otoku Pagu odvezao troje svojih prijatelja u smrt, jučer je ujutro pušten iz pritvora Istražnog centra u Zadru u kojemu je proveo 18 dana.
Odlukom Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru, a nakon što je istražni sudac Ante Anić u srijedu ispitao četvoricu ključnih svjedoka, Stupičić je pušten na slobodu jer su prestali uvjeti za njegovo daljnje zadržavanje.
Naime, njemu je pritvor bio određen zbog mogućnosti utjecaja na jedinog preživjelog putnika Darija Škodu (19), dvojicu sumještana koji su prvi naišli na mjesto stravične nesreće te paškog policajca koji je kobne noći došao na njihov poziv. Tonči Stupičić, kojeg zastupa odvjetnik Andrej Korljan, o okolnostima koje su dovele do tragedije još uvijek nije iskazivao istražnom sucu, a kako neslužbeno doznajemo, to neće ni učiniti tijekom istražnog postupka.
Zbog stanja šoka samo je izrazio žaljenje što nije on mrtav umjesto njegovih sumještana i prijatelja.
Neposredno nakon nesreće Stupičić se shrvan osjećajem krivnje s mjesta nesreće odvezao do svoje obiteljske kuće policijskim vozilom u kojemu je policajac zbog hitnosti situacije ostavio ključ. Tamo je uzeo očevu lovačku pušku s kojom se uputio na mjesnu plažu s namjerom da si oduzme život. Srećom, njegov otac i policajci na vrijeme su ga pronašli te su ga, nakon što je ispalio metak u zrak, nagovorili na predaju oružja.
U znak podrške u tim teškim trenucima njegovi su prijatelji na facebooku osnovali grupu “Podrška Tončiju Stupičiću koji je vozio svoje prijatelje te kobne noći…”, a u opisu grupe koja danas broji više od 2,5 tisuća članova stoji: “…grupa podrške za dečka koji je izgubio svoje prijatelje i nismo mi tu da mu sudimo, već da ga hrabrimo… vjerujem da bi tako željeli i njegovi prijatelji i ne daj Bože ikome to doživjeti…mislim da mu je i ovako teško nositi se s tim i da osuda okoline nije potrebna…”.
Iako pogođeni stravičnom nesrećom slično su reagirali roditelji i rodbina nastradalih Martine Škoda (19), Ante Pogorilića (21) i Marina Orlića (24) koji su kazali kako nikoga ne krive i izrazili suosjećanje s Tončijem koji će se ostatak svog života morati nositi s teretom krivnje na duši.
No, osim osjećaja krivnje, Tončiju slijedi i sudski postupak pred Općinskim sudom u Zadru gdje će, poput Jure Pavešića koji je prije dvije godine odvezao u smrt troje prijatelja na Ižu, morati odgovarati za izazivanje prometne nesreće koju je skrivio vozeći s 0,8 promila alkohola u krvi.
Optužnicu Općinskog državnog odvjetništva Tonči će čekati na slobodi, a ona će uslijediti nakon okončanja sudske istrage kojoj još nedostaju nalazi prometnih vještaka.