Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Udruge omogućavaju građanima aktivno uključivanje u rješavanje problema

Autor: Valentina Mlađen

13.05.2010. 22:00
Udruge omogućavaju građanima aktivno uključivanje u rješavanje problema

Foto: Sebastian GOVORČIN



Udruge su u svakom društvu važne jer jačaju društvene veze, društveno povjerenje, društveni kapital i na kraju jačaju društvenu koheziju koja je, pogotovo danas, kada govorimo o gospodarskoj krizi, silno važna, rekao je Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH
Impact centar i grad Zadar, odnosno Zadarska županija ugostili su ovogodišnje Dane udruga 2010. U organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Savjeta za razvoj civilnoga društva, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te projektnog tima TASCO Hrvatska, tradicionalna konferencija Dani udruga 2010. pod nazivom “Fondovi Europske unije – uloga i doprinos udruga” održat će se u trajanju od 13. do 15. svibnja u suradnji s lokalnim udrugama.
Do sada se ova manifestacija održavala samo u Zagrebu, ali organizatori su je odlučili smjestiti i na druge lokacije kako bi omogućili sudjelovanje i onim udrugama čiji predstavnici, iz različitih razloga, jednostavno nisu mogli sudjelovati u Zagrebu.
Udruge povukle skoro 100 posto sredstava
Središnja tema ovogodišnjih Dana udruga jest uloga i doprinos udruga uspješnom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Naime, udruge su proteklih godina iskoristile gotovo 100 posto svih sredstava koja su bila na raspolaganju iz pretpristupnih fondova EU u ukupnom iznosu od preko 9 milijuna eura. Uz predstavljanje osnovnih odrednica Nacionalnog strateškog okvira kroz ova tri dana bit će riječi i o učinkovitosti postojećih oblika tehničke pomoći udrugama u povlačenju sredstava iz fondova EU.
Prvog dana održani su uvodni govori organizatora i gostiju te plenarna sjednica pod nazivom “Uloga i doprinos udruga uspješnom povlačenju sredstava iz fondova Europske unije”. Sudionike su pozdravili predstavnici organizatora dr. sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH, Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te Aida Bagić, savjetnica TASCO projekta u Hrvatskoj. U ime domaćina sudionicima se zahvalila Milena Ikić, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu iz Zadarske županije, a kao posebna gošća okupljenima se obratila i prof. dr. sc. Ankica Marinović, izaslanica predsjednika RH, Povjerenica za ljudska prava i civilno društvo. Valja istaknuti kako su otvaranju i sjednici nazočili i predstavnici EU iz Europske komisije.
Igor Vidačak istaknuo je važnost postojanja i rada udruga u Republici Hrvatskoj.
Jačanje društvene kohezije
– Udruge su u svakom društvu silno važne, jer jačaju društvene veze, društveno povjerenje, društveni kapital i na kraju jačaju društvenu koheziju koja je, pogotovo danas kada govorimo o gospodarskoj krizi, silno važna i zapravo preduvjet svakog osnovnog jačanja gospodarstva. Udruge omogućuju građanima, zapravo svima nama, da se aktivno uključe u rješavanje problema ove zajednice, rekao Vidačak. Istaknuo je, također, i činjenicu da udruge u svom radu zapošljavaju mlade ljude i omogućuju im rad na osnovu njihove kreativnosti.
Milena Ikić sudionicima je poželjela dobrodošlicu u Zadarsku županiju.
– Kao predstavnica Županije, u ime župana Stipe Zrilića, ali i svoje osobno ime želim reći da mi je uistinu drago da ste za grad domaćin odabrali grad Zadar i Zadarsku županiju, a to mi se čini kao pogodak s obzirom na temu koja je odabrana za ovogodišnje Dane udruga. Ono što mi kao regionalna samouprava možemo potvrditi jest da financiramo rad udruga u okviru naših proračunskih mogućnosti. No, ono što je važno istaknuti i što ovdje radimo jest da do svakog predstavnika i svake udruge dopre svijest da će računanje na osigurana sredstva državnih, regionalnih ili gradskih proračuna biti sve manja i da oni sami moraju svojom inicijativom preuzeti dominantnost u svojim aktivnostima i osiguranju financija iz ovih fondova, rekla je Ikić. Ankica Marinović, izaslanica predsjednika RH, također je istaknula važnost rada udruga za razvoj civilnog života u Hrvatskoj.


Paški baškotin – spoj tradicije i znanja


Sudionici Dana udruga 2010. su kao znak dobrodošlice od organizatora dobili nekoliko poklona kao znak pažnje. Među njima je bio i Paški baškotin kojeg je darovao IMPACT centar koji simbolizira nastojanje centra da kroz svoje djelovanje dosegne spoj tradicije i znanja u području razvoja međusektorske suradnje u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.




Danas paralelni okrugli stolovi


Danas, drugog dana Dana udruga 2010. na zasebnim paralelnim okruglim stolovima predstavnici udruga i ostali gosti razgovarat će o nizu aktualnih tema vezanih uz važnost fondova EU za podizanje razine socijalne uključenosti, mogućnostima i izazovima poticanja razvoja volonterstva kroz fondove EU, važnosti izmjena zakona o pravu na pristup informacijama za suzbijanje korupcije, održivom razvoju otoka i priobalja uz očuvanje biološke raznolikosti, zaštiti okoliša i održivom razvoju i promicanje ljudskih prava u Hrvatskoj. Za završni dan, tj. sutra planirana je zajednička volonterska akcija svih sudionika kao doprinos u promoviranju iznimne vrijednosti volonterskog rada. Ove aktivnosti održat će se ako ne bude kiše.