Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Diler sličica s LSD-om i “speeda” zadržan u pritvoru

13.05.2011. 22:00
Diler sličica s LSD-om i  “speeda” zadržan u pritvoru


– Protiv 27-godišnjaka kod kojega je pronađeno oko 77 grama amfetamina i 25 sličica natopljenih LSD-om podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga – Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske


Sa 76,7 grama  “speeda” i 25 sličica s likom  Bude natopljenih halucinogenom drogom LSD, policajci  Odsjeka kriminaliteta droga  Policijske uprave zadarske u  četvrtak navečer, oko 23 sata,  u Islamu Latinskom uhvatili su  27-godišnjeg D. G. iz Zadra.
Mladiću je droga pronađena  u automobilu nakon što su ga  policajci zaustavili, a temeljem  naloga dežurnog istražnog suca Županijskog suda u Zadru  Vladimira Mikočevića, potom  mu je pretražen stan. Policajci  su u stanu pronašli još i preciznu digitalnu vagu kao i 60  grama smjese za miješanje s  drogom radi povećavanja  ukupne mase, u ovom konkretnom slučaju laktoze.
– Nakon dovršene istrage  protiv 27-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog  sumnje da je počinio kazneno  djelo zlouporabe opojnih droga, a svi navedeni predmeti su  mu oduzeti – rekao je Elis  Žodan, glasnogovornik zadarske policije koja je osumnjičenog Zadranina jučer oko 13 sati uz kaznenu  prijavu prepratila istražnom  sucu Županijskog suda u Zadru. 
– Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela 27-godišnjaku je određen pritvor u  trajanju do 30 dana, rekao je  sudac Mikolčević nakon što je  saslušao osumnjičenog protiv kojega je  jučer izdan i nalog za istragu  zbog neovlaštenog posjedovanja droge namijenjene daljnjoj  prodaji.
Inače, zadarskim policajcima Odjela za narkotike ovo je  prva ovogodišnja zapljena  LSD-a na sličicama, a kako su  one najčešći “mamac” za  mlađu populaciju, ujedno i  alarm javnosti, a posebice roditeljima.
 


LSD može trajno poremetiti ljudsku psihu




LSD (lysergic acid diethylamide) najsnažniji je poznati halucinogen na tržištu koji prvenstveno utječe na emocije i percepciju, a njegovo djelovanje, koje obično započinje 30-ak minuta nakon konzumacije i traje 8 do 12 sati, naziva se “trip”. Iako LSD ne izaziva fizičku ovisnost, obično se nakon dugotrajne konzumacije pojavi ona psihička, a apstinentska kriza tada se manifestira kroz napadaje panike. Eksperimentiranje s LSD-om vrlo je opasno jer je nemoguće predvidjeti kakvo će njegovo djelovanje biti. Naime, moguće je da sve prođe u redu (good trip), ali isto tako moguća su i stanja duboke paranoje, psihoze i konfuzije, koja ostavljaju duboke psihičke posljedice od kojih se osoba oporavlja mjesecima (bad trip), te vraćanje “slika” bez ponovnog konzumiranja droge (flashback). Zabilježeni su slučajevi u kojima je situacija nakon uporabe LSD-a potpuno izmakla kontroli (horror trip), kada se osobe nikada nisu “spustile” s tripa, ostale su “zarobljene” u tom stanju, na dugotrajnom liječenju u odgovarajućim ustanovama.