Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iscrpljeni u borbu za peto mjesto

13.05.2011. 22:00
Iscrpljeni u borbu za peto mjesto


Došli smo pred kraj jedne iznimno uspješne sezone i želja nam je naravno zaključiti sve to pobjedom protiv Alkara. Hoće li na kraju to biti na petom ili sedmom mjestu ovisit će samo o tome koliko je u svići još ostalo ulja – kazao je Neven Plantak, trener Borik-Puntamike


U nedjelju u 19  sati košarkaši Borik-Puntamike dočekuju u Jazinama Alkara s čime će zaključiti jednu  od najuspješnijih sezona u  klupskoj povijesti. Ako se pobijedi, a Split ne dobije Zadra  na Gripama Puntamičani bi  došli do ukupno petog mjesta  na ljestvici Ligi za prvaka što  bi bio uistinu povijesni uspjeh  za ovaj mali ili bolje reći niskobudžetni klub. Isto vrijedi i  za Sinjane koji žele na jednak  način zaključiti svoju sezonu, a  posljednja utakmica protiv Cibone na svom parketu ulijeva  im motiv da mogu uzvratiti  zelenima za domaći poraz u  prvom dijelu Lige za prvaka.  Za trenera Nevena Plantaka  nema dvojbe da će njegovi  igrači prepuni motiva ući u  ovu utakmicu, no optimizam  mu koči osjetan umor kod njegovih igrača i izraubanost raznim ozljedama.
– Došli smo pred kraj jedne  iznimno uspješne sezone i  želja nam je naravno zaključiti  sve to pobjedom protiv Alkara. No, ove posljednje utakmice nam jako teško padaju  po pitanju napora. Velika je  energetska potrošnja nakon  30 i nešto utakmica te su moji  igrači vidno iscrpljeni. Još kad  tomu pridodamo razne ozljede i ozljedice onda je teško  nešto prognozirati.
Neizvjesnost jest po pitanju  fizičke energije, no zato je motivacija kod vas uvijek bila  neupitna.
– Nemamo definitivno problema s motivom i htijenjem  već nam je sve teže u posljednje vrijeme energetski  pratiti ovaj ritam. Imali smo  najteži mogući raspored, a u  odnosu na NLB ligaše, mi koji  igramo A-1 ligu smo izrazito  hendikepirani po pitanju  energetske potrošnje. Ovi jači  naši klubovi mogu i po 30  minuta igrati na 70 posto dok  mi to ne možemo priuštiti ni u  jednoj utakmici, jer onda nemamo nikakve šanse za pobjedom ili prihvatljivim porazom. Svih ovih 13 kola dosad  donijelo je veliku korist mojim  igračima, veliku dozu iskustva,  no ujedno su totalno fizički  ispražnjeni da je nemoguće od  njih tražiti ikakve imperative  pobjede u ovoj utakmici. Srce  hoće, noge i ruke ne slušaju što  se vidjelo najbolje na primjeru  našeg lošeg šuta u posljednjim  utakmicama. Svaka dosad je  bila tvrda i nemoguće je izvlačiti neke rezerve kad tih  rezervi jednostavno više nema.
Sinjani su u boljoj formi  nego u prvom dijelu sezone.  Cibonu su imali na koljenima  u prošlom kolu, no pokušaj  Blajića u posljednjoj sekundi  susreta iscurio je iz koša te su  tako ostali bez velike pobjede.
– Alkar ima širi izbor kvalitete i iskustva u svom rosteru  od nas te im je definitivno  forma u usponu. To će potvrditi njihove posljednje utakmice u kojima su jednu Cibonu imali na pladnju, pa su  Zaboka razvalili s 25 razlike,  prije toga su sa 17 razlike dobili Splita na Gripama tako da  u nedjelju ne može biti nego  iznimno neizvjesna utakmica.  Forte im je agresivnost i vanjski šut. Ta vanjska linija koju  predvode Delaš, Bilobrk, Modrić na čelu s organizatorom  igre Blajićem može biti jako  ubojita. Pogotovo nam taj Blajić ne odgovara, jer ga još pamtim iz vremena kad je igrao za  Trogir te često traži kontakt,  ulaz pod koš dok je i vidno  popravio šut za tri u posljednje  vrijeme. Osim te vanjske linije  iznimno su snažni pod košem  gdje im ordiniraju Ćurković,  Župić, Radić i Erceg tako da  im je teško parirati. Mi ćemo  se sigurno skupiti i pokušati  dati maksimum, a pred moje  igrače ne stavljam nikakav imperativ, jer su u cijeloj sezoni  pokazali puno te bez obzira na  ishod ove utakmice smatramo  da je sezona bila više nego  uspješna. Hoće li na kraju to  biti na petom ili sedmom mjestu ovisit će samo o tome koliko  je u svići još ostalo ulja – za kraj  je kazao Plantak.
 


Za Bujana šesti i sedmi




Iako u Borik-Puntamici ne vole izraze poput imperativ ili “morati pobijediti”, pogotovo kad je energetska potrošnja u posljednjim kolima dosegla maksimum, ne mogu ostati imuni na povijesnu priliku koja im se pruža pobjedom nad Alkarom. Normalno, uz uvjet da Split izgubi protiv Zadra što spada u realnost. Peto mjesto bio bi najveći uspjeh kluba barem u prvenstvu Hrvatske, jer su imali i plasman na Final four Kupa Krešimira Ćosića. U prva dva nastupa u Ligi za prvaka zauzimali su sedmo (sezona 2005/06) te šesto mjesto (sezona 2006/07). Tada su oba puta pod trenerskom palicom Tihomira Bujana bili pravo osvježenje na hrvatskoj košarkaškoj sceni, a sada im se pod vodstvom Nevena Plantaka pruža prilika da sve to nadmaše sa petim mjestom koje neslužbeno zvuči kao prvo ako se izuzmu četiri najbolja hrvatska kluba koji participiraju u NLB ligi.