Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nepogodom zahvaćeno 37 hektara vinograda

13.05.2011. 22:00
Nepogodom zahvaćeno  37 hektara vinograda


Zadarski župan  Stipe Zrilić  proglasio je jučer  elementarnu nepogodu izazvanu mrazom na području  općine Stankovci. Podsjetimo  kako je mraz koji se javljao od  12. do 15. travnja uzrokovao  značajnu štetu na cijelom stankovačkom  području.
– Poljoprivrednici  koji su pretrpjeli štetu  imaju rok od osam dana od kada je župan  proglasio elementarnu  nepogodu da je prijave  u Općinu Stankovci.  Općinsko povjerenstvo  zatim izlazi na teren,  vrši procjenu i u roku  od šezdeset dana dostavljaju izvješće Zadarskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede. Odluku o pružanju  pomoći poljoprivrednicima donosi Vlada  RH. Ona se obično isplaćuje u prosincu u  iznosu 2,5 posto od  pretrpljene štete, rekao je Davor Lonić, predsjednik županijskog povjerenstva za elementarne nepogode.
Niske temperature uzrokovale su značajne štete na  nasadima poljoprivrednih  kultura, uglavnom na vinogradima. Prema prvim procjenama nepogodom je zahvaćeno trideset i sedam hektara vinograda koji su  oštećeni od 70 do 90 posto.  Štetu je prijavilo 170 osoba, a  njena prva procjena kretala  se iznad 2,6 milijuna kuna.