Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predajte oružje policiji

13.05.2011. 22:00
Predajte oružje policiji


Program Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP zajedno s Zadarskom Županijom, Gradom Zadrom i Policijskom upravom Zadarskom organizirali su danas na Narodnom trgu akciju „Manje oružja – manje tragedija”. Nastavak je to akcije koja se provodi još od 2008. a sve u cilju poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.  Akcija se ove godine provodi uz financiranje Regionalnog projekta SEESAC (potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe) odnosno uz financijsku potporu EU-a. Kako je rekla glasnogovornica UNDP-a Ida Mahečić, od početka kampanje u 2007. samo na zadarskom području sakupljeno je više od oko 225 komada vatrenog oružja, 2.085 komada eksplozivnog oružja, 118.040 komada streljiva, te 84 kg eksploziva.
– Nažalost, ilegalno oružje još se uvijek može pronaći po kućama ili sakriveno u podrumima. Uz to, postoje i nesavjesni pojedinci koji oružje ostavljaju na područjima dostupnim drugim građanima kao i djeci, upozorio je načelnik Policijske uprave zadarske Darko Car pozivajući sve građane da predaju svoja ilegalna oružja policiji, i to bez ikakvih sankcija.” 
Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton je rekla  kako je od početka kampanje na području cijele Hrvatske svakodnevno prikupljeno 1,5 kg eksploziva, 1.500 komada streljiva te 45 komada vatrenog oružja, uključujući eksplozivne naprave.
–   To ukazuje da ilegalno oružje još uvijek predstavlja veliku prijetnju sigurnosti obitelji u Hrvatskoj, ali svijest građana može učiniti velike promjene, istaknula je Louisa Vinton.
Diljem zemlje hrvatski građani su do danas predali 58.330 komada vatrenog oružja i ekspozivnih naprava, oko dva milijuna komada streljiva i gotovo dvije tone eksploziva.
Uz predstavnike HCR-a koji su demonstrirali načine razminiravanja, na Narodnom trgu Hrvatska je gorska služba spašavanja- Stanica Zadru  predstavila novu profesionalnu opremu koja im je donirana u okviru zajedničkog UN-ovog programa. Program je podržan od Kraljevine Španjolske i provodi ga  Zadarska županija i UNDP Hrvatska. Oprema, čija se vrijednost procjenjuje na 123.000,00 HRK ili 45.000 američkih dolara, pomoći će djelatnicima GSS-a u spašavanju unesrećenih planinara na Velebitu. Zadarska podružnica HGSS-a, kažu u UNDP-u, također doprinosi kampanji prikupljanja oružja, pomažući policiji u pronalaženju i pristupu odbačenom oružju na manje dostupnim ili nepristupačnim mjestima. Stoga je zadarski župan Stipe Zrilić naglasio važnost zadarskih gorskih spašavatelja koji su aktivni tijekom cijele godine, posebice tijekom turističke sezone, kada se velik broj turista uputi u otkrivanje planine Velebit i to bez odgovarajuće opreme te potpuno nepripremljeni.