Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Festivalu zajamčena budućnost

13.05.2012. 22:00
Festivalu zajamčena budućnost


Cijeli organizacijski tim odradio je odličan posao, reakcije gostiju su jako pozitivne i na Festival, ali i na grad, ističe Nena Jurišić


Prvi Zadarski festival plesa održan u subotu navečer u Kazalištu lutaka Zadar bio je ono što je ovom gradu još nedostajalo. Trinaest plesnih ansambala iz čitave Hrvatske nastupalo je s po dvije autorske koreografije pred prepunom dvoranom Kazališta lutaka.
Prvi Festival plesa u Zadru održan je u organizaciji Plesne udruge “Gesta”, a posvećen je Nives Šimatović-Predovan, velikoj zadarskoj plesnoj pedagoginji iz čijeg rada je “Gesta” i proistekla, kao i mnogi plesni ansambli u Zadru. Ovaj projekt podržali su kao suorganizatori Grad Zadar, Zadarska županija i TZ Grada Zadra, a Festival je otvorio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, dajući mu prognozu svijetle budućnosti.
– Siguran sam da će ovaj festival biti prvi u nizu na kojem će se stjecati iskustva za nove festivale, jer bih mu zaželio da postane tradicija, da se u Zadru stječu i razmjenjuju iskustva na razini gradova iz cijele Hrvatske, ali i više, na međunarodnoj razini u duhu međunarodne suradnje koju promiče Zadarske županija, kazao je Šimunić.
S obzirom na to da se radi tek o prvom festivalu pozvan je ograničen broj sudionika, 13 plesnih skupina iz cijele Hrvatske, među kojima i tri zadarske. Festival je bio u znaku međusobne suradnje, razmjene iskustava i različitih plesnih izričaja, a nastupili su: Plesna udruga “Gesta” iz Zadra, Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege, “Brodski leptirići” iz Slavonskog Broda, Dječje društvo “Plesni kristal” iz Zagreba, Plesni studio Zadarskog plesnog ansambla iz Zadra, Studio suvremenog plesa “Teuta” iz Čakovca, Ansambl “Sve od svuda” iz Zagreba, Plesni ansambl “Sjene” iz Šibenika, Plesni odjel Glazbene Škole “Blagoje Bersa” iz Zadra, Plesni klub “Vruća čokolada” iz Splita, Plesni studio “Temptation” iz Osijeka, Plesni klub “JazzElle” iz Zagreba i “Flakersi” iz Zadra.
Plesači su se predstavili s po dvije autorske koreografije, a publika je uz mnoštvo zanimljivih plesnih izričaja mogla vidjeti i originalne kostime. Dan poslije i gosti, ali i organizatori i više su nego zadovoljni reakcijama i rezultatima prvog Festivala.
– Mogu reći da sam zaista prezadovoljna. Cijeli organizacijski tim odradio je odličan posao, reakcije gostiju su jako pozitivne i na Festival, ali i na grad. Komentari su uglavnom takvi da se ne bojimo za interes za festival, ne samo onih koji su bili nego i ostalih hrvatskih plesnih ansambala. S obzirom na raznolikost mislim da je za svakoga bilo ponešto pa su reakcije publike bile izuzetno povoljne, rekla je organizatorica Festivala i voditeljica “Geste” Nena Jurišić, zaključivši kako Festival svakako ima budućnost.


Tropical society




Prije početka samog Festivala Zadarski plesni ansambl za goste je prikazao predstavu suvremenog plesa “Tropical Society” u koreografiji Stošije Zrinski. Tema kojom se predstava bavi su tropske životinje i njihova staništa, a plesačice su na pozornici dočarale kretnje, karakter i izgled životinja kroz izričaj suvremenog plesa stvarajući ozračje džungle i pustinje.
Također u uvodnom dijelu samog Festivala prikazan je kratki film Sanje Zalović koja je vodila program, u kojem predstavlja ples pomoću jezika gluhonijemih, pokazujući sve mogućnosti pokreta.