Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Krajem svibnja kraj prve faze radova

13.05.2012. 22:00
Krajem svibnja kraj prve faze radova


Riva u pitomoj uvali Zlatna luka počela se graditi još za vrijeme Austro-Ugarske, a zadnji važniji radovi izvedeni su 1902. godine. Iako su intervencije na rivi poduzimane redovito, došlo je vrijeme da se stara riva duga 216 metara sanira u potpunosti


Prva faza radova na sveobuhvatnoj rekonstrukciji sukošanske rive završit će početkom lipnja, a nastavak radova, početak druge faze, uslijedit će sredinom rujna.
– Ovaj projekt jedan je od onih koji su uvršteni u program EIB 2, potpomognut sredstvima Europske investicijske banke. Vrijednost radova je 3.235.000 kuna bez PDV-a. Ministarstvo sudjeluje sa 80 posto ili 3.184.000 kuna, a Općina sa 20 posto ili 796.000 kuna, kazao je načelnik Ante Martinac.
Riva stara 110 godina
Riva u pitomoj uvali Zlatna luka počela se graditi još za vrijeme Austro-Ugarske, a zadnji važniji radovi izvedeni su 1902. godine. Iako su intervencije na rivi poduzimane redovito, došlo je vrijeme da se stara riva duga 216 metara sanira u potpunosti.
– Godinama smo radili na ovom projektu, kad smo uspjeli dokazati da je riva građena prije 1968. godine moglo se prići projektiranju i traženju izvora financiranja. Novci su osigurani za prvu fazu radova, dok smo za drugu fazu čija je vrijednost procijenjena na iznos od oko 1,5 milijuna kuna, u postupku ishođenja kreditnih sredstava, objašnjava sukošanski načelnik.
Riva se gradi EU sredstvima po nadasve strogim uvjetima korištenja financija. Nova, moderna riva gradi se u postojećim gabaritima. No od 110 godina stare rive ostao je tek nasip, a sve drugo je porušeno, betonirano, armirano i injektirano duboko u dno mora.
Stara je riva je “pojela” stotine tona betona, željeza, kamena…
– U prvoj fazi rekonstruirat će se potpuno oronula riva što podrazumijeva proširenje gata na osam metara, kompletno betoniranje rive od Glave porte do novog betonskog istezališta brodica s hrastovim letvicama, izgradnju školjere na zapadnoj strani, stepenica za kupače i cirkularne propuste, navodi Martinac.
Na jesen zapravo slijedi ušminkavanje rive. U drugoj fazi izgradit će se šetnica, rasvjeta i prilazni put širine 2,5 metara za slučaj hitnih intervencija.
Privezište i istezalište
– Uzduž rive posadit će se i zelenilo dok će se od kraja Glave porta do sadašnjeg zaštitnog betonskog zida i ulaza na glavni plato riva popločati, najavljuje načelnik.
Zbog znatno podignutog pločnika na lukobranu će, tzv. Glavi porta, biti sasvim onemogućen promet motornim vozilima. Riva neće biti istovarna, već će isključivo služiti za privezište i istezalište, dok će se Glava porta i dalje koristiti za vaterpolo i kupanje.
– Mirna uvala Zlatna luka idealno je mjesto za sidrenje i zaklon od vjetra. Protekle godine postavljena su sidrišta Palac i Križ, kojima upravlja koncesionar, komunalno poduzeće Zlatna luka, podsjeća načelnik Martinac, koji je po funkciji i predsjednik općinske Turističke zajednice.
Nautičari koji doplove u sukošanski akvatorij i izvan Marine Dalmacija mogu na sidrištima na sigurno privezati svoja plovila, a nakon potpune rekonstrukcije i na dijelu rive na kojoj će koncesionar također biti općinsko komunalno poduzeće Zlatna luka. Koncesionar će odrediti i komercijalnu cijenu veza.
– Kada riva bude u potpunosti uređena, Sukošan će dobiti novi, važan sadržaj za mještane, ali i turiste. Sanacija rive je zapravo tek inicijalni korak prema sveobuhvatnom uređenju sukošanske obale na potezu od Marine do Tustice dugom oko sedam kilometara, uključujući i glavnu plažu Dječji raj od Podvara do Barbira, zaključio je Ante Martinac.