Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Mališani” poručili: “Zdravi i veseli bili”

13.05.2012. 22:00
“Mališani” poručili: “Zdravi i veseli bili”


Humanitarnim koncertom Zagrebačkih mališana održanim u subotu navečer u dvorani Jazine u organizaciji Lige borbe protiv raka Zadar započeo je niz akcija Lige kojima bi se konačno trebao realizirati veliki projekt besplatnog telefona pomoći Halo pomoć oboljelima od malignih bolesti.
Zagrebački mališani, najstariji hrvatski zbor, nastupili su ovom prilikom u Zadru prvi put, a humanitarnu akciju podržali su brojni Zadrani, uglavnom roditelji, bake i djedovi s najmlađima koji su oduševljeno pjevali uz mališane.
Ligu i Mališane povezao je tajnik Lige Vladislav Tomčuk, rođeni Zagrepčanin, a zbor je jednoglasno pristao na dolazak i nastupio bez ikakve naknade. Četrdeset kuna za ulaznicu nije bilo previše izdvojiti Zadranima, koji su još jednom pokazali da imaju veliko srce kada je potrebna pomoć drugima.
Ideja za osnivanjem telefona pomoći potekla je od članice zadarskog ogranka Lige Lade Šokote, koja je najavila niz prigodnih akcija kako bi se konačno skupio novac i pokrenuo telefon koji bi mogao neometano raditi barem godinu dana.
– Godinu dana se radi na tom jednom jedinstvenom projektu na razini Hrvatske u koji je uključeno strahovito puno stručnjaka. Mi smo sada negdje pri kraju cijele te priče, međutim operateri su izuzetno skupi i da se ne bi dogodilo da radimo svega mjesec dana, krenuli smo s akcijama za prikupljanje sredstava kako bismo mogli raditi bar prvih godinu dana, kaže Šokota. Pozdravna poruka telefona glasit će, u duhu Lige, „Zdravi i veseli bili”, a oboljeli ili članovi njihovih obitelji imat će mogućnost odabira šest mogućih opcija, od razgovora s onkologom, psihijatrom, psihologom, Udrugom „Europa Donna” za borbu protiv karcinoma dojke, razgovora s osobama koje su preboljele određenu vrstu karcinoma do pitanja vezanih uz prava pacijenata.
Sljedeća akcija održat će se već 19. lipnja, kada će Liga organizirati komercijalnu izložbu Dimitrija Popovića, a svi građani pozivaju se da podrže ovaj projekt i na taj način naprave nešto za sebe i za druge.