Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Raznolikost koja obogaćuje kulturni život grada

13.05.2012. 22:00
Raznolikost koja obogaćuje kulturni život grada


Međunarodni dan kulturne raznolikosti koji se u svijetu obilježava 21. svibnja, u subotu je obilježen u Zadru i to na svečanosti organiziranoj u Domu hrvatske mladeži u kojoj su sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina zastupljenih u Zadru i Zadarskoj županiji. Predsjednik zadarske Koordinacije nacionalnih manjina Veselko Ćakić pozdravio je brojnu publiku i goste, od kojih su mnogi doputovali u vlastitom aranžmanu:
– Manjine koje žive u Zadru i Zadarskoj županiji već sedam godina surađuju kroz radnu skupinu radi predstavljanja nacionalnih manjina kao pozitivnog i priznatog dijela hrvatskog društva te suradnje sa svim relevantnim institucijama, počevši od lokalnih samouprava. Ta se suradnja najbolje vidi u našem zajedničkom časopisu “Zadarski most prijateljstva”, a Međunarodni dan kulturne raznolikosti prvi smo put obilježili još 2006. godine. I ove će se godine nacionalne manjine predstaviti kroz svoje plesove, pjesme te nacionalnu gastroponudu.
Svečanosti su nazočili i župan Stipe Zrilić, njegova zamjenica Rajka Rađenović te zamjenik zadarskog gradonačelnika Dražen Grgurović. Župan i dogradonačelnik srdačno su pozdravili domaćine proslave i njihove brojne goste, naglasivši kako i Grad i Županija dobro surađuju s predstavnicima nacionalnih manjina, ne samo na političkom polju suradnje, nego i na kulturnom i socijalnom, jer ipak manjine su te koje svojim djelovanjem i prezentacijom baštine obogaćuju i kulturni život grada i države u kojoj žive.
Da zaista imaju što pokazati i da se on njih uvijek može naučiti nešto novo, iako mislimo da o njima znamo baš sve, pokazali su članovi kulturno-umjetničkih društava makedonske nacionalne manjine iz Splita MKD Makedonija i zadarskog društva Makedonaca “Biljana”, potom članovi SKD “Prosvjeta” iz Zagreba koji su predstavili srpsku nacionalnu manjinu, “Ljudski kodci” i “Tri Vetrnica” razveselili su publiku slovenskim folklorom, a još su nastupili i ženski zbor talijanske nacionalne manjine “Lussin Piccolo” iz Malog Lošinja, Mađari iz kluba “Šandor Petefi” iz Vardarca iz Osječko-baranjske županije dok su na kraju nastupili članovi KUD-a Vikići iz Bihaća koji su se predstavili spletom bošnjačkih pjesama i plesova. Što se gastroponude tiče, svoja su nacionalna jela predstavile sve navedene manjine, uključujući i Albance nastanjene na području Zadra i Zadarske županije.