Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stopostotni Bach

13.05.2012. 22:00
Stopostotni Bach


U Katedrali Svete Stošije u petak navečer održan je posljednji koncert iz koncertne pretplate Kazališne sezone 2011./12. Koncert “100 % Bach” na orguljama su izvodila dvojica najuglednijih hrvatskih orguljaša mlađe generacije Ante Knešaurek i Pavao Mašić.
Knešaurek i Mašić u Zadru su prvi put van Zagreba predstavili svoj veliki projekt izvedbe cjelokupnog orguljaškog opusa Johanna Sebastiana Bacha. Taj glazbeni pothvat ovi orguljaši realizirali su od travnja 2010. do siječnja 2012. godine kroz sveukupno sedamnaest koncerata na orguljama u Bazilici Srca isusova u Zagrebu.
U Zadru su na programu bila najpopularnija djela velikog baroknog majstora namijenjena orguljama: Preludij, Largo i Fuga u C-duru BWV 545, Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654, Fuga u c-molu BWV 575, Fuga u g-molu BWV 579, Fuga u G-duru (Alla gigue) BWV 577 u izvedbi Pavla Mašića, te Toccata u F-duru BWV 540/1, Erbarm’ dich mein, Herre Gott BWV 721, Herzlich tut mich verlangen BWV 727, Preludij i fuga u a-molu BWV 543 kao i improvizacija na B-A-C-H u izvedbi Ante Knešaureka.
Oba orguljaša profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koncentriraju diljem zemlje i inozemstva, voditelji su majstorskih tečajeva i radionica te predstavljaju sam vrh orguljske glazbene umjetnosti Hrvatske danas. Njihove aktivnosti usmjerene su ka popularizaciji orgulja, a realiziraju ih kroz rad s mladima kao i kroz različite zanimljive projekte poput spomenute integralne izvedbe Bachovih djela, a sve kako bi privukli pozornost na jedan od najzanimljivijih instrumenata uopće.