Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zaštita od požara izuzetno važna za 480 pacijenata na Ugljanu

13.05.2012. 22:00
Zaštita od požara izuzetno važna za 480 pacijenata na Ugljanu


Bolnica je okružena šumom te je, osobito u ljetnim mjesecima, vatrozaštita iznimno važna. Zato je i osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Ugljan, koje je zajedno s osobljem bolnice uvijek spremno reagirati u slučaju potrebe – Mladen Mavar, ravnatelj PB Ugljan


Psihijatrijska bolnica Ugljan bila je u subotu domaćin 28. susreta vatrogasaca zdravstva RH. Vatrogasnu zajednica zdravstva Hrvatske čini 10 bolnica koje u sklopu svoga djelovanja imaju i vatrozaštitu kako bi svojim pacijentima i osoblju pružili što bolju zaštitu. Inače, zajednicu je 1985. u Varaždinu osnovao Krešimir Tretinjak.
Sve nazočne, pozdravio je domaćin, ravnatelj PB Ugljan Mladen Mavar istaknuvši da je u bolnici trenutačno 480 pacijenata, te 310 zaposlenika. Bolnica je okružena šumom te je, osobito u ljetnim mjesecima, vatrozaštita iznimno važna. Zato je i osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Ugljan, koje je zajedno s osobljem bolnice uvijek spremno reagirati u slučaju potrebe.
Sudionicima susreta dobrodošlicu su poželjeli načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, županijski pročelnik za zdravstvo Josip Kraljić te u ime Vatrogasne zajednice Zadarske županije, predsjednik Kažo Kolanović i zapovjednik Željko Šoša.
Prije pokazne vježbe Vatrogasna zajednica zdravstva Hrvatske održala je i svoju redovnu skupštinu na kojoj je predsjednik Branko Kosar izvijestio delegate o njihovu radu u protekle dvije godine.
– Izuzev redovnih susreta redovito su organizirane pokazne vježbe, kao i stručna predavanja. Surađivali smo sa HVZ-om i pratili njihovo stručno usavršavanje, a na susretima u Zaboku potpisan je i ugovor o suradnji sa HVZ-om. Tom je prilikom našoj asocijaciji HVZ uručila medalju izdanu u povodu 135. obljetnice HVZ-a, naglasio je Kosar.
Nakon redovne Skupštine prof. Marinko Džepina održao je predavanje na temu ” Zaštita od požara u zdravstvenim ustanovama RH – Stanje i izazovi i usporedba sa stanjem zaštite od požara sa zemljama članicama EU”.
Članovi DVD-a Ugljan i djelatnici JVP Zadar održali su i pokaznu vježbu, nakon koje je uslijedilo natjecanje u pet kategorija. Sudionici su snage odmjerili u hidrantnoj vježbi sa šest vatrogasaca, montiranju “B” cijevi, opremanju vatrogasaca s osobnom opremom, pikadu za žene te potezanju konopa. U ukupnom poretku prvo mjesto osvojili su članovi DVD-a specijalne bolnice Krapinske toplice, drugo mjesto članovi DVD-a OB Zabok, dok je treće mjesto zauzela ekipa DVD-a OB Karlovac.


MORH za sudjelovanje kanadera tražio 40 tisuća kuna




Pokazna vježba, po riječima predsjednika DVD-a Ugljan Nenada Tomića bila je pripremljena za sudjelovanje kanadera. Tomić je rekao da je u MORH-u još otprije bio postignut dogovora za sudjelovanje jednoga protupožarnog zrakoplova, ali je u petak, pred kraj radnog vremena, stigla obavijest o otkazivanju sudjelovanja. Tomić nije htio u detalje, ali smo od drugih vatrogasnih zapovjednika doznali da je MORH uvjetovao sudjelovanje kanadera uplatom 40.000 kn. Slično se dogodilo prošlog tjedna, za proslave 100. obljetnice prvog leta aviona u Zadru, kada je MORH za nastup akro-skupine HRZ-a „Krila Oluje” tražio 44.000 kn. Za MORH u tome nema ništa sporno, jer je u oba slučaja riječ o aktivnostima koje nisu planirane u ovogodišnjem proračunu, pa se let kanadera naplaćuje temeljem usvojenog cjenika.