Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maštom protiv nametnutih granica

Autor: Valentina Mlađen

13.05.2013. 22:00
Maštom protiv nametnutih granica

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Avangarda, izostanak kiča, oštri krojevi, naglašena ramena i crno-bijeli svijet – kratki je opis modne revije »Monokromija – igra tekstura« učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Revijom održanom jučer u zadarskom Arsenalu, kojom je obilježena deseta godišnjica od uvođenja programa likovne umjetnosti i dizajna Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, predstavilo se 25 učenica Odjela dizajna odjeće i tekstila.
– Monokromijom se željelo dati naglasak na formu i samoeksperimentiranje s tekstilom. Učenice su dobile materijal, jednostavno platno, te su svojom maštom morale svladati prepreke nedostatka izražajnih sredstava, rekla je profesorica Sandra Bačić koja je, zajedno s kolegicom Katom Prskalo, osmislila ovaj projekt te su njih dvije ujedno bile i mentorice učenicama.
Uz kreatorice modele su nosile učenice drugih razreda. Odjevne kombinacije upotpunile su, stilski se potpuno uklapajući u avangardu prezentirane mode, frizure koje su radile učenice frizerskog smjera Obrtničke škole Gojka Matuline pod mentorstvom Branke Travice.
Tijekom revije predstavljeno je 28 odjevnih modela koje su izradile učenice trećih i četvrtih razreda. U deset godina škole kroz njene hodnike prošlo je mnogo nadarenih dizajnerica koje su, poput jučer predstavljenih, svoje prve revije odradile upravo kao učenice. Prof. Bačić kaže kako je i dalje u kontaktu s mnogim svojim učenicama i barem polovica njih iz svake generacije nakon škole upisuje studij dizajna, a neke poput Ane Milin pokrenule su i svoje samostalne projekte te sudjeluju na revijama.
Osim mentorica koje su izrazile veliko zadovoljstvo učeničkim radovima, zadovoljni su bili i brojni posjetitelji nagradivši mlade nade hrvatske mode oduševljenim pljeska.