Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mažoretkinje otoka Ugljana uvjerljivo pomele konkurenciju

Autor: Valentina Mlađen

13.05.2013. 22:00
Mažoretkinje otoka Ugljana uvjerljivo pomele konkurenciju

Foto: Vedran SITNICA



Mažoretkinje otoka Ugljana predstavljat će Hrvatsku na Europskom prvenstvu u mažoret plesu koje se održava u kolovozu u češkom Brnu. Na europsko prvenstvo plasirale su se zahvaljujući odličnim rezultatima na Državnom prvenstvu Hrvatske u mažoret plesu koje se održavalo prošlog vikenda u Karlovcu. Anđela Perin osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju u solo neformaciji u kategoriji juniorki, a prvo mjesto i zlatnu medalju osvojile su i Cvita Todorović i Martina Tolja u kategoriji duo juniorke. Anđela je nastupila u konkurenciji šest, a Cvita i Martina konkurenciji sedam gradova.
Deveto mjesto u konkurenciji 17 gradova
Ugljanske mažoretkinje, u čijem sastavu plešu polaznice s otoka Ugljana i Pašmana, bile su odlične i u formaciji te su osvojile deveto mjesto u konkurenciji 17 gradova. Zlatnu sredinu zauzele su unatoč činjenici da su u startu krenule s nekoliko bodova manje, jer u formaciji imaju samo devet plesačica, dok je većina gradova imala formacije od po 17 djevojaka.
Anđela koja pleše već sedam godina i sama je bila iznenađena odličnim rezultatom kojim joj se isplatilo sedam godina plesa i šest mjeseci pripreme baš za ovo natjecanje. Iako i najboljim mažoretkinjama tijekom plesa štap ispadne barem jednom, Anđela je svoju točku otplesala savršeno. U čak 14 izbačaja štapa, ona ga je svaki puta spremno dočekala u ruku i tako doslovno pomela konkurenciju, s obzirom na to da to nije pošlo za rukom niti jednoj drugoj plesačici.
Savršena tehnika
– Kod Anđele presudilo je jako tehniciranje sa štapom, imala je čak 14 izbačaja pri čemu joj štap niti jednom nije pao na pod. Nitko nije ni upola radio tako teške elemente kao ona, pojasnila je Anđelina trenerica i voditeljica mažoretkinja Željka Pasariček. Pohvale su zaslužile i djevojke koje su zlatnu medalju osvojile u kategoriji duo, osobito jer im je ovo bilo prvo zajedničko državno natjecanje u ovoj kategoriji koja zahtijeva odličnu uigranost i usklađenost što su one odradile gotovo bez greške i najbolje među juniorkama prema ocjeni žirija.
Mažoretkinje otoka Ugljana i do sada su osvajale medalje i ostvarivale odlične rezultate na natjecanjima, no ovo je svakako kruna njihova rada i rada njihove trenerice Željke. Djevojke su osobito zahvalne općinama Preko, Kali, Tkon, Pašman i ostalim sponzorima zahvaljujući kojima su uspjele otići na državno. O sponzorima, kojih je na žalost sve manje, kaže Željka, ovisi i njihov odlazak na europsko prvenstvo, no nadaju se da će lokalna zajednica i osobito obrtnici prepoznati potencijal mažoretkinja koje ih svojim uspjesima pomoviraju po Hrvatskoj, a sada i izvan nje.