Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svibanjski šušur povezao mame i djecu (FOTOGALERIJA)

Autor: Valentina Mlađen

13.05.2013. 22:00
Svibanjski šušur povezao mame i djecu (FOTOGALERIJA)

Foto: Adam VIDAS



Kaljske mame odlučile su se uhvatiti u koštac s televizorom i računalom ispred kojih im djeca provode sve više slobodnog vremena. Okupljene u udrugu »Kančuolica«, osnovanu prije godinu i pol dana, došle su na ideju da svojoj djeci pruže drugačiju perspektivu osim komjutera i televizijskog programa te da ih se vrati u igru i prirodno okruženje. Sedamdesetak djece u dobi od pet do osamnaest godina proteklog vikenda se zabavljalo u prirodi oživjevši neke stare, a i neke novije, među djecom sve manje popularne igre.
– Željeli smo djeci vratiti igru i podsjetiti ih kako je zabavno družiti se u prirodi na otvorenom. Manifestacija Šušur 2013. se slučajno poklopila s Majčinim danom pa smo i njega obilježili na prigodan način, rekla je predsjednica Kančuolice i mama Vanja Rušnjak Kurtin. Prvi put organizirano druženje roditelja i djece u prirodi pokazalo se kao pun pogodak, a sada se iz udruge nadaju kako su začeli jednu novu tradiciju u Kalima.
– Teško je opisati pozitivnu energiju kojom su djeca zračila. Nastojat ćemo da ovakvi projekti opstaju i dalje, kaže Rušnjak Kurtin.
Za stariju djecu postavljena je poligon staza u Kalima, na predjelu od Feridove kuće pa sve do Put pod Forče, gdje su za njih organizirani sadržaji poput hodanja po špagu ili provlačenja ispod užeta, dok su se mlađi zabavljali noseći jaje u žlici, skokovima u vreći i sličnim igrama. Općina Kali donirala je piće, a sponzori hranu za sudionike. Za sve sudionike zdušno su navijali njihovi roditelji.