Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Alilović odveo Hrvatsku u Austriju

Autor:

13.06.2009. 22:00
Alilović odveo Hrvatsku u Austriju

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon velike borbe i dramatične završnice Hrvatska je ipak uspjela svladati Mađarsku s 26:25
Krenula je Hrvatska u postavi Alilović, Balić, Valčić, Kopljar, Vori, Horvat i Vukić i u četvrtoj minuti vodila s 2:0. Na dalekometni šut Valčića nadovezao se iz brze „tranzicije” Zlatko Horvat. Gosti su do pete minute djelovali nemoćno, a s deset metara je tad potegao Ilyes i zabio. Nije previše iznenadila činjenica da je Hrvatska krenula s prepoznatljivom obranom 3-2-1, koju igrači Line Červara vjerojatno znaju izvesti i zatvorenih očiju. No, napad nije funkcioniraju dobro. Marko Kopljar u sedmoj minuti dovodi ponovo Hrvatsku na dva gola prednosti (3:1), a Ilyes ponovo dovodi Mađare na -1.  Pet minuta kasnije Mađarska ima prvo vodstvo. Nakon neiskorištenog sedmerca Horvata, zabio je Ivanszik, no napad kasnije Ivano Balić zabija prvi gol za novo poravnjanje (4:4). U tim trenucima igra se gol na gol pa je Ivanscik ponovo zabio s lijevog krila, a odgovorio je drugim golom i Tonči Valčić. Nakon novog vodsta Mađara (Harsany za 6:5), Červar tada mijenja Balića, Valčića, a u 17. minuti te ubacuje Duvnjaka i Lackovića. U 20. minuti Moscai pogađa za 5:7, nakon što je Zrnić promašio novi sedmerac. Hrvatska ne igra dobro. Mađarska 6-0 obrana djeluje poprilično neprelazno, no Duvnjak ipak tada pogađa za 6:7, a minutu kasnije Lacković poravnava na 7:7. Stvari tada kreću na bolje. Brzi protok lopte omogućava Zrniću da zabije za novo vodstvo, a Srbi tada isključuju Halasza.  Ipak Ilyes s igračem manje pogađa za 8:8, no Zrnić je ponovo prebrz za mađarsku obranu. Pet minuta prije kraja prvog dijela odmor je dobio Igor Vori, kojega je zamjenio mladi Gojun, a Hrvatska tada ponovo, nakon devete minute vodi s dva razlike. Novi pogodak postićže Lacković, a prelazak Hrvatske na 6-0 obranu koristi Putisz i smanjuje na 10:9, no tada ponovo zabije Horvat nakon dobre solo akcije Kopljara. Mađari gube novu loptu, što izabranicima Line Červara omogućuju da izvedu prvu kontru na utakmici, a Vukiću da postigne prvi zgoditak što ovaj i koristi. Prvo poluvrijeme je završilo s 12:9.
U drugi dio Hrvatska ulazi napadački efikasnije. Prve minute za Hrvatsku upisije i Zadranin Ivan Ninčević.  Balić u Lacković zabijaju za 16:2, a nakon što je Alilović skinuo čisti zicer iz kontre, Vukić je u 27. minuti pogodio za 17:13. U 38. minuti iz kontre zabija Vukić za +5 (18:13), što je i najveća prednost na strani Hrvatske. Ipak, tada suci izbacuju Gojuna van na dvije minute, a na -4 smanjuje Zubai, a isti igrač tada pogađa i za 18:15. Hrvatska tada igra s tri dešnjaka na vanjskim linijama (Duvnjak, Balić, Valčić), Alilovića mijenja Venio Losert. Dunjak iz solo akcije probija obranu Mađara i vraća na +4 (19:15), a na isti način uzvraća Csaszar.
Ninčević zabija svoj prvi gol u 45. minuti i to za 21:16, no odmah uzvraća Laluska, a Zubai smanjuje na -3 (21:18).
Mađari su tada opasni, a Hrvatska u krizi. Gosti dolaze na -2 (22:20), no Ninčević tada postiže novi pogodak za 23:20. Ima Hrvatska tada priliku doći i na +4, no Horvat tada promašuje novi „penal”, a Harsanyi dovodi mađarsku reprezentaciju na opasnih -2 (23:21). Zabija tada i Kopljar koji se vratio na svoju desnu stranu. Šest minuta prije kraja utakmice na semaforu stoji 24:23. Četvrti sedmerac za Hrvatsku promašio je Ninčević, a za -1 zabio je Csasczar. Novo vodstvo od dva razlike za domaću momčad dijelo je Tončija Valčića. Griješe tada i jedni i drugi, a prvi zabijaju Mađari tri minute prije kraja i dolaze ponovo na samo jedan gol zaostatka 25:24. Minutu prije kraja pogađa Zrnić, no odmah uzvraćaju Mađari. Ilyes tada zarađuje isključenje (poteže Balića za vrat). Svašta se događalo u zadnjim sekundama. Prvo je Balić probio obranu i zabio, no Červar je prije toga zatražio minutu odmora. Nakon toga su Mađari došlo do lopte, otrčali kontru, Alilović skinuo čisti zicer par sekundi prije kraja i kada se činilo da je sve rješeno, suci su vratili akciju, jer je mađarski strateg zvao minutu odmora. Do kraja je ostalo 11 sekundi, no ponovo je obranio Alilović šut Moscaiu i postao u konačnici junak utakimice.


 HRVATSKA – MAĐARSKA 26:25 (12:9)


ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja 4 000. Suci: Zoran Stonajević, Slobodan Višekruna (oba Srbija).
HRVATSKA: Losert, Alilović, Balić 2, Duvnjak 4, Lacković 3, Zrnić 1, Kopljar 2, Vori, Gojun, Horvat 5, Vukić 3, Valčić 4, Ninčević 2.
MAĐARSKA: Fazekas, Liszkai, Halasz, Ilyes 6, Csaszar 4,  Moscai 2, Ivanscik 2, Harsan 2, Putislc 1, Laluska 2, Nagy 1, Herber, Zubai 4, Schusz 1.
Sedmerci: Hrvatska 1-5, Mađardska 1:1




 POLUPRAZNA DVORANA


Unatoč očekivanjima HRS-a te izbornika Line Červara i hrvatskih reprezentativaca, dvorana Krešmir Ćosić ipak nije bila ispunjena. Dapače, ono što se na neki način i pretpostavljalo, Zadrani nisu iskazali prevelik interes za nove kvalifikacije. Unatoč činjenici da se na tribinama skupilo oko četiri tisuće ljudi, sinoćnja podsjeta ipak se može smatrati mala, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je u Zadar stigla gotovo kompletna hrvatska reprezentacija. Razloga tome ima više. Cijena karte od 100 kn za jednu utakmicu, ili 150 za dvije ipak nije bila popularna. Osim toga, Zadrani su vjerojatno ipak bili razočarani radi činjenice što su ponovo dobili „samo” kvalifikacije, dok ih je Svjetsko prvenstvo, što se tiče hrvatske reprezentacije, zaobišlo. No, istini za volju, nije se ni mogla očekivati takva ludnica koja je pratila Hrvatsku prije godinu dana na otvaranju dvorane Krešimir Ćosić.


 NAVIJAČI


Goste je bodrila mala skupina od 30-ak glasnih navijača, dok se i na ostatku tribina mogao promaći poneki mađarski turist, tako da je Mađarska ipak imala zamjetnu podršku. S druge strane hrvatske navijače je bodrila skupina koja se skupila na zapadnoj strani. Iako nije Tornado nije došao organizirano na susret, navijanje je bilo zaista odlično.  Valja napomenuti da se na tribinama našla i skupa koja svira limenu glazbu.


 ZADARSKA LIJEVA STRANA


Tonči Valčić je susret počeo od prve minute, a kasnije ga je zamijenio Blaženko Lacković. Na mjestu lijevog krila utakmicu je započeo Ljubo Vukić, no drugi Zadranin u rosteru Ivan Ninčević priliku je dobio u drugom poluvremenu u kojemu je veći dio odigrao zajedno s Valčićem.
Od hrvatskih reprezentativaca na tribinama su ostali Denis Buntić, Željko Musa, Damir Bišćanić i treći vtratar Duje Miljak.