Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nastavljamo osvajati svjetske vrhove

Autor: Valentina Mlađen

13.06.2009. 22:00
Nastavljamo osvajati svjetske vrhove

Foto: Vedran SITNICA



Tijekom ekspedicije cure iz Hrvatske su projurile kraj jedne manje ekspedicije iz Europe preştignuvši ih. Osupnutim članovima šerpe su rekli kako su to žene iz Hrvatske i kako one nisu nastale prirodnim putem, jer se nitko ne može tako penjati


Nakon više od dva mjeseca nemilosrdne hladnoće hrvatske alpinistice, članice ekspedicije Mount Everest 2009. kao još jednu nagradu za svoj uspjeh dobile su “vikend oporavka” u toploj klimi i okruženju hotela Alan u Starigradu. Iris, Darija, Vedrana, Ena, Milena, Jana, Sunčica, Sanja, Josipa, Tea i Lana, hrabre junakinje i vladarice visina te njihov voditelj Darko s oduševljenjem su pristali na ovaj poziv, jer je on značio povratak u podnožje Paklenice gdje su većim dijelom obavljene pripreme za ekspediciju.
U povodu njihova boravka u hotelu Alan priređena je i kratka konferencija za novinare. Voditelj Darko Berljak izrazio je zadovoljstvo povratkom pod Paklenicu gdje je održano najviše priprema koje su i zaslužne za selekciju djevojaka koje su došle do samoga vrha. O samoj ekspediciji nisu htjeli mnogo govoriti, jer uskoro pripremaju predavanje i film u povoda silaska i velikoga uspjeha. Darko je, također, istaknuo i činjenicu kako je Hrvatska jedina zemlja koja ima četiri puta više žena na vrhu svijeta nego muškaraca. Nakon ovakvog uspjeha možda će se pojaviti i neke muške ekspedicije željne takvog uspjeha, ali i velikoga i nimalo lakoga izazova. Nažalost, od jedanaest članica ekspedicije samo je njih pet dobilo priliku pogledati svijet s njegova krova, a četiri djevojke su se uspjele i popeti. To nam je najbolje objasnio voditelj ekspedicije koji je odabrao djevojke koje će dobiti priliku, ali i čiji se izbor pokazao točan i dobar.
Kriterij za odabir djevojaka
– Ljudima koji se ne bave ovim sportom teško je objasniti zašto samo pet djevojaka, kad su sve zaslužile priliku. Na samom početku, kada smo prije godinu dana radili plan za izvedbu ekspedicije odabrali smo veći broj od onoga koji smo planirali za uspon. To je jedna od jačih karika u planu, jer kad imate jednu takvu ekspediciju u takvim uvjetima vi nikad ne znate što vas čeka i što vam se može dogoditi, od bolesti do nesreće. Kriterij za odabir djevojaka koje su dobile priliku pokoriti vrh ovisio je o mnogočemu, o mišljenu liječnice i šerpa, kondiciji i najvažnije da se uspon napravi što brže kako se ne bi nešto uz put promijenilo, jer je vrijeme gore jako ćudljivo. Po uvjetima koji su se kasnije pokazali još nekoliko cura moglo se uspeti, ali naravno tu su se pokazala i neka financijska ograničenja koja su nas zapriječila, objasnio je Darko.
Njegov teški odabir ipak se pokazao i više nego ispravnim i tako se od pet djevojka njih četiri uspelo do samoga vrha: sestre Iris i Darija Bostjančić u prvoj grupi te Ena Vrbek i Milena Šijanov u drugoj grupi dok je Vedrana Simičević zbog poteškoća morala odustati nadomak vrha. Osim uspjeha što su se djevojke popele, u ipak zavidnom broju za takav pothvat, Hrvatska može biti ponosna i na činjenicu da ima prve sestre koje su se zajedno popele na vrh svijeta s nepalske strane. Darko je istaknuo kako ipak nisu prve sestre na vrhu svijeta, jer su se jednom prilikom s tibetanske strane uspele dvije sestre i brat, ali s nepalske strane naše sestre Bostjančić ipak su prve. S obzirom da se penjanje s te dvije strane vodi odvojeno i statistika se vodi različito za sjever i jug, no uspjeh naših sestara nije nimalo umanjen i njihovo mjesto u povijesti je neupitno. Svoj pothvat one, naravno, namjeravaju i ponoviti i tako potvrditi svoj status.
Pripreme za novi pothvat
– Naravno, mi planiramo još koji zajednički pothvat u budućnosti. S obzirom da se ne želimo ponavljati na redu će biti neki drugi vrh koji ćemo upisati u svoju alpinističku knjižicu, otkrila je Iris Bostjančić svoje i Darijine planove o neodustajanju. U ekspediciji je bila i zadarska alpinistička heroina Jana Mijailović. Ona nažalost ovaj put nije stigla do vrha, jer jednostavno nije bilo prilike za sve djevojke da se pokušaju uspeti, no i sudjelovanjem u ekspediciji Jana je postigla veliki uspjeh, ali su se probudili i njezini apetiti za alpinističkom slavom te nema namjeru odustati.
– Ne mogu reći da nisam razočarana što nisam odabrana u grupu za penjanje, jer ipak je tu uloženo dvije godine truda, financija i zaista velikoga posla. Ponadala sam se nakon uspjeha na Cho Oyu da sam sigurno u pet odabranih, ali što je tu je. Sigurno je, ja ne odustajem od Everesta. Sada sve ovisi o sponzorima, financijama i pomoći Hrvatskoga planinarskoga saveza, ali sigurno ću biti uporna dok ne odem na neku novu ekspediciju, rekla je Jana.
Ova ekspedicija naravno nije kraj i ovisno o podršci Hrvatskoga planinarskoga saveza, koja zasigurno neće izostati, Darko planira oformiti još koju žensku ekspediciju, jer kako kaže nakon uspjeha teško je odustati,  osobito kada si radio s ekipom koja je ovako dobra. Za kraj konferencije malo se našalio prisjećajući se kako su tijekom ekspedicije projurili kraj jedne manje ekspedicije iz Europe i kako su ih pretekli. Osupnutim članovima šerpe su rekli kako su to žene iz Hrvatske i kako one nisu nastale prirodnim putem, jer se nitko ne može tako penjati. Kako kažu – u svakoj šali skriva se zrnce istine.


 SEDMO IZDANJE PLANINARSKOG MARATONA




Na konferenciji za novinare organizatori utrke Velebitski trekking 2009. – Poskok 3 predstavili su ovogodišnju pustolovnu utrku koja se održava na Velebitu od 19. do 21. lipnja 2009. Utrku je predstavio Šimun Cimerman, direktor utrke, a održava se u spomen braniteljima Velebita. Start utrke je ispred hotela “Velebitska kraljica” kod južnog portala tunela Sveti Rok sa ciljem u Starigrad Paklenici u Nacionalnom parku Paklenica. Ovogodišnju utrku zajednički organiziraju klub pustolovnih sportova Multisport, Udruga veterana specijalne jedinice policije ALFA u suorganizaciji turističke zajednice Starigrad Paklenice, Nacionalnog parka Paklenica, Bluesn hotela Alan i pod patronatom Gorske službe spašavanja stanice Zadar. Ove godine očekuje se veliki odaziv, 300-tinjak sudionika, a poziv je otvoren svima koji su željni iskušati svoje alpinističke sposobnosti.