Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rukometne uspomene: Bilo je to dobro vrijeme

Autor: Šime Ćurko

13.06.2009. 22:00
Rukometne uspomene: Bilo je to dobro vrijeme

Foto: Filip BRALA



Iz tadašnje velike generacije u momčadi danas samo Nino Jerak, Josip Peša i Ivan Buovac


Prije pet godina 13. lipnja 2004. rukometaši Zadar Eve pobjedom protiv Gorice izborili su ulazak u Prvu rukometnu ligu. Bio je to trijumfalan završetak vrlo napornih (i skupih) kvalifikacija koje su se igrale na čak tri turnira, a u kojima je sudjelovalo šest momčadi. Zadar Eva, Prelog i Gorica pravo nastupa u kvalifikacijama izborili su kao prvaci triju drugih liga, a Karlovac, Umag i Bjelovar u kvalifikacijama su završili budući da su zauzeli posljednja tri mjesta u Prvoj ligi.
Nakon neriješenog rezultata u prvom kolu protiv Umaga u Zagrebu te poraza od Karlovca i tijesne pobjede protiv Preloga na turniru u Bjelovaru, Zadrani su se na posljednjem turniru odigranom u Zagrebu u dvorani u Dubravi, samo pobjedama protiv Bjelovara i Gorice, odnosno s četiri boda, mogli vratiti se u Prvu ligu nakon sedam godina. Ključna je bila utakmica (odigrana 12. lipnja) s Bjelovarom, momčadi koja je te sezone, kao i Umag, nastupala u jednom od europskih natjecanja. Zadrani su prethodno pobjedom u Kupu pokazali da mogu protiv Bjelovara, no kvalifikacije su bile nešto sasvim drugo. U teškoj i neizvjesnoj utakmici Zadar je slavio pobjedu u kojoj je veliki doprinos ugradio Goran Perkovac, nekadašnji hrvatski reprezentativac, kojeg su u Mocirama angažirali za kvalifikacije. Za Zadar su tada nastupili Mate Žura, Josip Valčić i Marin Knez koji su igrali na dvojnim registracijama. Kad se lomila utakmica s Bjelovarčanima (Zadru bod nije odgovarao) Perkovac je uzeo sve u svoje ruke i zabio šest od posljednjih osam golova Zadra. No, ključni je pogodak djelo Nina Jeraka koji je u trenutku kada su suci podigli ruku za pasivan napad ni iz čega pogodio za konačnih i Bjelovaru nedostižnih 35:33.
Dan kasnije Zadar je morao pobijediti Goricu, koja je već imala osigurano mjesto među prvoligašima. I u toj je utakmici bilo teško, no Zadar se nekako izvukao i uzeo dva boda.
Plasman u Prvu ligu bio je vrhunac višegodišnjeg rada u klubu koji je po ispadanju iz Prve lige 1997. bio pred gašenjem, budući da se prva momčad razišla, a s mlađim selekcijama nije se radilo. Krenulo se ispočetka i nakon sedam godina momčad se s domaćim snagama vratila u elitni razred. Tamo je, međutim, živjela samo godinu dana i svojom krivnjom se vratila u Drugu ligu. No, uspomena na veliki rezultat rukometnog Zadra živi i danas. Sustavan rad svih klupskih struktura koje je predvodio Željko Žura, tajnik (a zapravo mnogo više od toga), došao je na naplatu. Oni koji danas ne znaju što sa zadarskim rukometom trebali bi se ugledati na ta vremena ponosa i slave. Najmanji je problem što će Zadar dogodine petu sezonu zaredom dočekati bez Prve lige, ali i bez vizije kako se u nju vratiti. Veći je problem što su iz tadašnje velike (i vrlo mlade) generacije u momčadi danas samo Nino Jerak, Josip Peša i Ivan Buovac, Kristijan Brkljača prije pet godine nije imao mjesta u prvih 14, a Roko Paleka, tadašnji pomoćnik Miroslava Čačića, danas je prvi trener. Upravo je mladost i igrača (većinom dvadesetogodišnjaci) i trenera trebala biti jamstvo da će projekt Zadar u Prvoj ligi potrajati. Nažalost, nije tako bilo, rukometni Zadar tada se više bavio sam sobom nego stvarnim problemima i zato Zadra nema među 16 prvoligaša.
Evo što kažu pet godina kasnije oni koji su tada imali važnu ulogu u momčadi, Miroslav Čačić, Željko Žura i Ante Pavić, tadašnji trener, tajnik i kapetan momčadi.
MIROSLAV ČAČIĆ, TRENER
Perkovac nas je povezao
– Na početku kvalifikacija proglasili su nas favoritima, ali smo nakon tri boda iz prve tri utakmice bili praktički otpisani. Prije utakmice s Bjelovarom malo tko nam je davao velike izglede, no mi smo kada je bilo najpotrebnije potvrdili kvalitetu. Zahvalan sam Goranu Perkovcu koji je svojim iskustvom predvodio naše mlade igače do velikog uspjeha. Očekivao sam da će taj rezultat zadarskom rukometu donijeti bolji status kad je riječ o financijima, no to se, nažalost, nije dogodilo. Kasnije su nam se dogodili neki problemi unutar kluba zbog kojih smo na kraju svi na gubitku.
ŽELJKO ŽURA, TAJNIK
Plod rada na svim razinama
– Uspjeh u kvalifikacijama je plod kvalitetnog rada u klubu i to ne samo sa seniorskom nego i s mlađim klupskim selekcijima. Kad smo došli u klub koji je bio u teškoj situaciji i uvjerljivo gubio utakmice uz Prvoj B ligi željeli smo okupiti sve one koji vole rukomet u Zadru i krenuti ispočetka. To smo i uspjeli i zato je ulazak Zadra u Prvu ligu uspjeh svih koji su tih godina pomagali u radu klub, a bilo ih je mnogo. Taj sam događaj dosta emocionalno proživio, nisam mogao zaustaviti suze jer znam koliko je truda uloženo u to da se Zadar vrati u Prvu ligu.
ANTE PAVIĆ, KAPETAN
Utakmica generacije
– Pobjede protiv Bjelovara i Gorice bile su najveći uspjesi u mojoj karijeri i danas mogu samo žaliti što se ta momčad, iako mlada, razišla nakon samo godinu dana. S Bjelovarom, koji je bio vrlo kvalitetan protivnik, naša je generacija odigrala jednu od svojih najboljih utakmica, želja za ulaskom u Prvu ligu kod svakog našeg igrača presudila je pobjednika. Imali smo momčad koja je godinama mogla igrati u Prvoj ligi, ali, nažalost, te kvalifikacije su bile naš vrhunac i kraj.


 GDJE SU DANAS




Ivan Karabatić (vratar): Uz Perkovca jedini “stranac” u momčadi. Došao je iz Metkovića u koji se u vratio u ljeto 2005. Ove sezone branio je u prvoligašu Zametu.
Domagoj Surać (pivot): Do prošle sezone bio u Zadru, lani igrao za Split.
Tomislav Škulić (pivot): Do prošle sezone bio u Zadru, nakon toga prešao u Arbanase gdje je u ulozi igrača i trenera.
Nino Jerak (vanjski): I dalje igrač Zadra.
Šime Humbolt (vanjski): Do prošle sezone bio u Zadru, prošlo ljeto otišao u njemački niželigaš Mittelsachsen. Trenutačno slobodan igrač.
Ante Pavić (krilo): Dugogodišnji kapetan momčadi, a nakon ispadanja Zadra iz Prve lige 2004./05. klub ga je suspendirao kao navodnog voditelja štrajka igrača. Od tada krenuo je u sudački posao s Matom Torbarinom s kojim je nakon tri godine zajedničkog suđenja došao do liste A.
Filip Batur (pivot): U ljeto 2005. napustio klub zbog sukoba s Upravom. Igrao za Biograd u sezoni 2005./06., a u sezoni 2008./09. je bio član Arbanasa.
Mate Žura (vanjski): Igrao pola sezone 2004./05. za Zadar u Prvoj ligi, kasnije se još kratko zadržao u Dubravi. Prekinuo s treniranjem i posvetio se studiju.
Josip Valčić (vanjski): Za Zadar je u kvalifikacijama nastupao na dvojnoj registraciji (Split). Bila mu je to posljednja službena utakmica za Zadar. Član Croatia osiguranja Zagreb i hrvatski reprezentativac, odradio i posudbu u Dubravi.
Marin Knez (vanjski): Za Zadar je u kvalifikacijama nastupao na dvojnoj registraciji (Zagreb). Bila mu je to posljednja službena utakmica za Zadar. Kasnije je bio igrač Zagreba, koji ga je jednu sezonu posudio Dubravi, a lani je igrao u Portugalu, u prvoligašu Madeiri.
Ivan Buovac (vanjski): I dalje igrač Zadra za koji nije nastupao u sezoni 2005./06. kada je igrao za matični Biograd.
Goran Perkovac (vanjski): Nakon kvalifikacija više nije nastupao na službenim utakmicama kao igrač. Danas je izbornik švicarske reprezentacije.
Josip Peša (vanjski): I dalje igrač Zadra.
Mate Torbarina (vratar): Nakon ispadanja Zadra iz Prve lige 2004./05. klub ga je suspendirao. Od tada krenuo je u sudački posao s Antom Pavićem s kojim je nakon tri godine zajedničkog suđenja došao do liste A. Kratko se vratio rukometu u proljeće 2006. na poziv Romana Perinovića i pomogao Zadru da ostane u Drugoj ligi.
Josip Nekić (vanjski): Zbog ozljede nije nastupio protiv Bjelovara i Gorice. Iz Zadra je otišao u ljeto 2005. kada je potpisao za Zagreb. U međuvremenu bio na posudbi u Dubravi, a trenutačno je član Splita.


 KVALIFIKACIJE 2004.


Rezultati kvalifikacija 2004: Zadar Eva – Umag 29:29, Prelog – Zadar Eva 28:29, Zadar Eva – Karlovac 26:29, Zadar Eva – Bjelovar 35:33 Zadar Eva – Gorica 26:21. U Prvu ligu ušli su: Zadar Eva, Gorica i Karlovac.
ZADAR EVA – BJELOVAR 35:33
ZADAR EVA: Karabatić (6), Surać, Škulić 1, Jerak 3, Humbolt 2, Pavić 5, Batur, Žura 3, Valčić 7, Knez 4, Buovac 1, Peša, Perkovac 9 (3), Torbarina (9). Trener: Miroslav Čačić.
ZADAR EVA – GORICA 26:21
ZADAR EVA: Karabatić (3), Surać, Škulić, Jerak 4, Humbolt 8 (4), Pavić 2, Batur, Žura 3, Valčić 4, Knez 2, Buovac 1, Perkovac 1 (1), Peša 1, Torbarina (18). Trener: Miroslav Čačić.