Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sv. Ante zagovornik Smiljevčana

Autor: Marija Ćurko

13.06.2009. 22:00
Sv. Ante zagovornik Smiljevčana

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Ono što odlikuje svetog Antu i što smo i sami mogli osjetiti je njegova velika prisutnost u Crkvi, ističe nadbiskup Prenđa


Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa u povodu blagdana Sv. Ante Padovanskog u Zadru na Smiljevcu, prošlu subotu predvodio je svečano misno slavlje na istoimenom trgu ispred župne crkve svecu u čast. Blagdan Sv. Ante Padovanskog tradicionalno okuplja ne samo župljane, nego i brojne hodočasnike koji štuju ovog jednog od najomiljenijih svetaca Crkve. Misno pjevanje uz smiljevački župni zbor i mlade uveličao je zbor iz župe Dračevac Zadarski, a sve zajedno predvodila je s. Antonela Malenica.
 Župnik don Mladen Kačan pozvao je vjernike na zahvalnost Bogu za sve milosti i darove koje su dobili po zagovoru svetog Ante, a pobožnost trinaest utoraka kao duhovna obnova prethodila je ovom blagdanu.
– Upiremo svoj pogled prema liku svetog Ante Padovanskog, sveca izvanrednog položaja u Crkvi Božjoj, čudotvorca, zagovornika, velikog navjestitelja evanđelja, mudroga čovjeka, koji je sve stavio na jednu “kartu” kako bi upoznao Boga i služio čovjeku, rekao je na početku euharistijskog slavlja mons. Prenđa uputivši zatim na veliku pobožnost hrvatskog naroda svetom Anti.
– Ono što odlikuje svetog Antu i što smo i sami mogli osjetiti je njegova velika prisutnost u Crkvi. Sveti Ante je trajno od svoje smrti, ali i za vrijeme svog života, prisutan u Crkvi. Bog ga je darovao da bude navjestitelj Riječi, svjedok istine evanđelja, čovjek svetoga života koga će toliki nasljedovati kroz povijest Crkve, te veliki zagovornik u potrebama ljudi, kazao je nadbiskup zadarski o životu svetog Ante Padovanskog.
– Crkva, čuli smo u polanici Efežanima, je tijelo Kristovo. Krist je Glava, a mi smo dio njegova tijela, svatko od nas. Mi svi zajedno činimo Tijelo Kristovo, to jest Crkvu. Duša njezina je Duh Sveti. Ta Crkva ima zadatak poći ususret svijetu i predati ono što je Krist htio da se neprestano naviješta i predaje novim pokoljenjima ljudi kroz povijest do kraja svijeta. Sva se mudrost očituje u Crkvi koju Krist po Duhu Svetom trajno izgrađuje, daje joj darove i u nju postavlja ljude kroz povijest, jedni su bili veliki navjestitelji, propovjednici, drugi pastiri, treći proroci, četvrti oni koji zagovaraju, polažu ruke i liječe. Crkva je tijelo Kristovo i u njoj Bog uvijek podiže ljude koji su joj potrebni da navijeste evanđelje, svjedoče svojim životom, zagovorom i molitvama kako bi ono što je potrebno prenijeli, a to je istina evanđelja, ali i moralna načela, naveo je predvoditelj svete mise.
 Nadbiskup je istaknuo ulogu evanđelja, jer ono donosi utjehu i put života za pojedinca, obitelj, narod, zajednicu i svijet.
– Sveti Ante je prošao jedan neobičan život. Od 15 godina je shvatio da ga Bog zove na svoj put, rekao je mons. Prenđa nastavljajući govoriti o svečevom životnom putu prema franjevačkom redu.
 Mons. Prenđa je dodao kako je svetog Antu odlikovala jednostavnost i shvaćanje evanđelja kao biti njegova života kojeg treba potpuno prihvatiti. Shvatio je mudrost evanđelja i istinu. Sveti Ante se borio najprije za evanđelje kako bi bilo naviješteno ispravno i prihvaćeno te da se u Crkvi uklone zablude i hereze koje su u to doba harale Crkvom. Nakon što mu je sveti Franjo povjerio da osnuje školu za redovnike, osnovao je prvu teologiju i on je prvi teolog franjevačkog reda. U 36. godini života je otišao s ovoga svijeta. Tako je malo živio, a tako puno učinio, jer je cijelo svoje biće otvorio Bogu. I to je tajna njegove moći, zagovora i naviještanja evanđelja, zaključio je poglavar zadarske Crkve te pozvao na svjedočenje žive Crkve koja će biti prepoznata kao zajednica odgovorna za navještaj evanđelja svijetu uz prenošenje Kristove nauke.
– Pred likom svetog Antuna moramo se upitati: “Koliko naš život po vjeri naliči na njegov? Koliko smo otvoreni djelovanju Božje milosti? Koliko razmišljamo što Bog od nas danas želi da budemo u Crkvi, kao otac i majka, mladić i djevojka, svećenik, redovnik, redovnica?” Svatko gdje god radi i gdje ga je Bog postavio pozvan je biti Crkva i svjedok, govor Božji svojim životom i radom, zauzimanjem za čovjeka i za sve ono što je veliko i plemenito, poruke su misnog slavlja, koje je izdvojio mons. Ivan Prenđa uz poticaj na nasljedovanje primjera svetog Ante u odlučnom zauzimanju da evanđelje prodre u naš život.