Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Velika očekivanja od linije Zadar – Ancona

Autor: Siniša Klarica

13.06.2009. 22:00
Velika očekivanja od linije Zadar – Ancona

Foto: Sebastian GOVORČIN



Unatoč službenoj procjeni da je ovogodišnja turistička predsezona podbacila za čak 10 posto, Zračna luka Zadar bilježi velike postotke povećanja prometa. U travnju ove godine zabilježeno je povećanje od čak 62,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U travnju je zadarsku zračnu luku pohodilo 16.049 putnika u odnosu na isti mjesec prošle godine kad ih je zabilježeno 9.880. Naravno, na to je najviše utjecalo uvođenje dviju novih linija Ryanaira za Edinburgh i Stockholm.
Ne toliko velik, ali ipak značajni trend povećanja broja putnika dogodio se i u svibnju. Na Zračnu luku Zadar iskrcao se 19.161 putnik u odnosu na 15.850 prošle godine, što je povećanje za oko 20 posto.
– Visoki trend povećanja prometa kojeg bilježimo u travnju nije u istoj mjeri ostvaren u svibnju jer su otpale dvije čarter linije iz Lyona. Uglavnom u prvih pet mjeseci ove godine bilježimo 45.255 putnika, što je za 28 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kad je na Zračnu luku Zadar prispjelo 35.400 putnika, dodala je direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač.
Ona je dodala da se ove godine očekuje povećanje prometa za oko 35 posto jer se od lipnja uvode Ryanairove linije za Pisu, a od srpnja i za Dusseldorf i Frankfurt, koje će do kraja listopada prometovati dvaput tjedno. Zanimljivo je da se od ove godine prvi put od Drugog svjetskog rata uvodi i zračna linija Zadar-Ancona. Niskotarifna zračna kompanija Danube Wings će prevoziti tjekom “feragosta” talijanske turiste i to dvaput subotom od 1. do 29. kolovoza. Ista kompanija od 27. lipnja do 5. rujna, dvaput će tjedno dovoziti goste iz Bratislave.


 PILOTSKA ŠKOLA OSTAJE U ZADRU


Zbog povećanog fizičkog prometa u Zračnoj luci Zadar, ovih se dana u zadarskoj javnosti pročulo kako će Lufthansina pilotska škola InterCockpit preseliti na osječki aerodrom Klisa. Međutim, na jučerašnjem sastanku uprave ZL Zadar i čelnika InterCockpita dogovoreno je da sve aktivnosti pilotske škole ostaju u Zadru, te da neće biti seljenja u Osijek. U međuvremenu, pokušat će se zajednom s kontrolom leta uskladiti komercijalno, školsko i vojno letenje u uvjetima povećanog obujma zračnog prometovanja. Iako je poslovna tajna koliko ZL Zadar uprihođuje od najma prostora i plaćanja po studentu, direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač nam je potvrdila da InterCocpit značajno sudjeluje u prihodima zračne luke.