Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izgorjelo deset hektara niskog raslinja i borove šume

Autor: Suzana Bandić

13.06.2010. 22:00
Izgorjelo deset hektara niskog raslinja i borove šume

Foto: Filip BRALA



Požar u kojemu je izgorjelo oko deset hektara trave, niskog raslinja i borove šume lokaliziran je nakon dva sata uz pomoć dva kanadera i jednog Air tractora
Na zapadnoj strani otoka Pašmana, između mjesta Soline i Zaglav, u subotu je oko 13 sati buknuo veliki šumski požar.
Vatra koju je gasilo trideset pripadnika Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Tkona i Pašmana te Javnih vatrogasnih postrojbi iz Biograda s tri vozila u jednom se trenutku nošena jakim jugom izmakla kontroli i zaprijetila obližnjim vikendicama pa su im u pomoć pristigla i tri vatrogasca iz zadarskih Javnih vatrogasnih postrojbi s jednim vozilom.
Nakon što vatrogascima zbog nepristupačnosti dijela terena i vjetra nije uspjevalo staviti požar pod kontrolu, u pomoć su im pristigle i zračne snage koje su s dva kanadera i Air tractorom vodenim bombama u 15 sati zaustaviti širenje vatre i lokalizirati požar u kojemu je izgorjelo oko deset hektara trave, niskog raslinja i borove šume. Vatrogasci su potom prionuli poslovima saniranja požarišta te su postavili dežurstva kako se požar ne bi ponovno rasplamsao.
– Požar su gasila 33 vatrogasca s četiri vatrogasna vozila. Uz pomoć koja im je stigla iz zraka on je nakon dva sata lokaliziran, a vikendice obranjene – rekao je Željko Šoša, zapovjednik Javnih vatrogasnih postrojbi Grada Zadra čiji su pripadnici, zajedno s vatrogascima iz Biograda, i tijekom jučerašnjeg dana osiguravali požarište na Pašmanu.