Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na obljetnicu mature došli i iz Londona

Autor: Ante Vidović

13.06.2010. 22:00
Na obljetnicu mature došli i iz Londona

Foto: Zvonko KUCELIN



Svi oni bili su korektni učenici. Dobri su, jako sam zadovoljan njima, ocijenio je svoje nekadašnje đake nastavnik hrvatskog jezika i nekadašnji ravnatelj Pomorske škole Marinko Čmelić
Maturanti Pomorske škole 1965. godine, nautičari i brodostrojari, proslavili su 45. obljetnicu od napuštanja srednjoškolskih klupa proteklog vikenda u subotu na Vitrenjaku. Morski vukovi koji su razvijali hrvatsko pomorstvo prisjetili su se starih srednjoškolskih i pomorskih dana, a u spomen na svoje stradale prijatelje i kolega bacili su vijenac u more.
– Mi smo bili jedna uspješna generacija koja je pomorskoj privredi i ovom gradu dala kapetanska imena i imena upravitelje stroja koji će se još dugo godina spominjati, kaže današnji komercijalni direktor u Tankerskoj plovidbi Dragan Gaćina.
– Svi mi koji smo završili Pomorsku školu znali smo da ćemo naći posao. Mogli smo se zaposliti gdje god smo htjeli. Danas više nije tako jer se proizvodi mladi kadar, a ima sve manje brodova. Ja sam nakon škole otišao u Tankersku i još uvijek sam tu. Moj otac je tada već navigao na njenim brodovima. Nisam samo ja išao u Tankersku nego i moja dva brata. Jednom kada se stupi u Tankersku plovidbu teško je otići iz nje. To je uređena kompanija koja vodi računa o svojim ljudima.
Među okupljenima je bio i Nikola Mašanović koji je samo zbog susreta sa starim školskim kolegama došao iz Londona.
– Ponosan sam što sam član ove generacije Pomorske škole. Održavam kontakte sa svojim kolegama. Uspomene iz sjećanja naviru kao bujica, posebno u šetnji kroz grad kad vidim neke detalje koji me podsjećaju na to vrijeme.
Svojim učenicima pridružio se i njihov nastavnik hrvatskog jezika i nekadašnji ravnatelj Pomorske škole Marinko Čmelić.
– Svi oni bili su korektni učenici. Dobri su, jako sam zadovoljan njima, ocijenio je svoje nekadašnje đake Čmelić.
 


Iz školskih klupa na Alana


Godine 1965. maturirao je i Svetko Košćica, nekadašnji komercijalni direktor Tankerske plovidbe, a sada u mirovini i predsjednik NO Tankerske plovidbe d.d.
– Kada sam nakon završetka škole došao u Tankersku trevio sam u hodniku tadašnjeg komercijalnog direktora, pokojnog Josu Magaša. Čim me vidia s diplomom viknia je svojoj tajnici: “Mala, evo završio je školu, eto nam novog kadeta”. Nije trebalo posebne molbe, samo znanje i volja za radom. Za sedam dana već sam bio kadet na starom Alanu, kaže Svetko Košćica.
Košćica dodaje kako mu je najveći ponos što je već 12 godina predsjednik Nadzornog odbora, a u prije je dva mandata bio predsjednik Radničkog savjeta izabran od radnika.