Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Povijest međunarodnih odnosa tijekom ‘hladnog rata’

Autor: Nikola Markulin

13.06.2010. 22:00
Povijest međunarodnih odnosa tijekom ‘hladnog rata’

Foto: Sebastian GOVORČIN



Studenti diplomskog studija povijesti Sveučilišta u Zadru u petak su predvečer održali prezentaciju svojeg projekta “Povijest međunarodnih odnosa tijekom Hladnog rata” kojeg su realizirali od 17. do 23. svibnja posjetivši London. Prezentacija je održana u Velikoj dvorani Odjela za povijest zadarskog sveučilišta.
– Na ideju smo došli slušajući kolegij Vanjska politika Jugoslavije kod profesora Ante Batovića. On nam je svojim iskustvom i nesebičnim zalaganjem mnogo pomogao kako bismo što bolje osmislili i realizirali ovaj projekt. Trećinu troškova projekta financirao je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, trećinu smo platili sami, a trećinu su nam donirali sponzori Tankerska plovidba d.d. i Ilirija d.d. iz Biograda. Gotovo je suvišno isticati koliko smo im zahvalni na pomoći. U znak zahvalnosti njima i profesoru Batoviću smo tiskali zahvalnice. U London je nas 16 studenata diplomskog studija povijesti vodio profesor Batović koji se radeći svoju disertaciju upoznao s građom britanskih institucija. Cilj projekta je bio da se studenti upoznaju s tamošnjim institucijama koje čuvaju građu bitnu za povijest hladnoratovskih odnosa. Vidjevši mnoštvo građe uz stručno vodstvo stekli smo dragocjena iskustva koja će nam moći koristiti prilikom izrade naših završnih radova ili prilikom, možebitnih, poslijediplomskih studija, kazao nam je Stjepan Bačić, predstavnik studenata povijesti.
Prezentacija je izvedana na način da je svaki student u desetak minuta izložio kraći referat uz videoprojekciju o jednoj od institucija koje su mladi zadarski povjesničari posjetili prošlog mjeseca. Tako smo imali priliku čuti ponešto o institucijama kakve su The National Archives, The British Library, Imperial War Museum, London School of Economics and Political Science (LSE) te o njihovom značaju za historigrafsko proučavanje Hladnoga rata.