Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Benkovačka keramička radionica novca

13.06.2011. 22:00
Benkovačka keramička  radionica novca


Način izražavanja je simboličan i u njemu uradak postaje znakom putem čega su izbjegnuta sva lutanja koja nudi amaterizam, rekla je Grgurić dok je polaznicima radionice pokazivala izradu kalupa od gipsa za uporabne i ukrasne predmete


KUD “Branimir” i Zavičajni muzej Benkovac organizirali su još jednu  radionicu, ovoga puta na temu  “Izrada keramike”. U nazočnosti voditeljice KUD-a  Ksenije Čirjak i ravnatelja Zavičajnog muzeja Marina Ćurkovića radionicu je vodila Jagoda Grgurić iz prijateljske  Udruge za likovno stvaralaštvo “Vali” iz Kostrene.
Simbolika
– Način izražavanja je simboličan i u njemu uradak postaje znakom putem čega su  izbjegnuta sva lutanja koja nudi amaterizam, rekla je Grgurić dok je polaznicima radionice pokazivala izradu kalupa od gipsa za uporabne i  ukrasne predmete.
Na jednu u nizu edukativnih  i vrlo korisnih radionica odazvalo se 10-ak mladih polaznika. To je i radionica relaksacije, razmjene iskustava, odnosno druženje uz glinu, naravno uz stručno vođenje.  Svatko može naučiti ono što ga  interesira, što nije do kraja  naučio.
– A nakon keramičke obuke  prodajući izrađene predmete  može se itekako i dobro zaraditi, osigurati životna egzistencija, rečeno je na otvaranju  radionice.
Polaznici radionice upoznali  su se s raznim tehnikama izrade keramičkih suvenira, vidjeli  gotove proizvode u tehnici raku i tehnici sagarove komore.
– Svi su bili oduševljeni i  raduju se nastavku radionica  koje će se održavati tijekom  ljeta u Zavičajnom muzeju  Benkovac u Kaštel Benkoviću,  najavila je Ksenija Čirjak, pozvavši sve zainteresirane da im  se priključe, bez obzira na spol  i životnu dob.
Senzibilitet za lijepo
Od reosnivanja muzeja  2008. godine uspostavljena je  plodonosna suradnja KUD-a  Branimir i Zavičajnog muzeja.
– Ovom radionicom vjekovima nataložen senzibilitet za  lijepo i radosno postaje jedan  bogat temelj kreativnog likovnog djelovanja u keramici.  Osim novih i vrijednih saznanja, svojim odazivom daju  svoj doprinos u napretku vlastitoga, ali i razvoja ovoga kraja  te otvaranju perspektiva prema novim usmjerenjima i mogućim zanimanjima, poručila  je Čirjak.
Tehnologija keramike se odnosi na učenje osnova i prirode  keramike. Tehnologija obuhvaća osnovna teorijska znanja  o glini i njenom podrijetlu, o  glazurama i prevlakama, o osnovnim načinima pripremanja  i pečenja gline, tradicionalnim  načinima pravljenja keramike  i drugo. 
– Ovim dijelom važne teorijske obuke pokušavamo  dočarati kompleksnija teorijska i tehnološka znanja o keramici, ukazati na njeno  značenje za razvoj civilizacije  od prapovijesti do najsuvremenijih tehnologija. Radionica govori da se i bez velikih  pretenzija mogu dostići rezultati primjereni umijeću radosnog života, zaključila je Ksenija Čirjak pošto je istaknula  da je ova radionica jedan prozor u ljepšu i skladniju sutrašnjicu u kojoj će mnogima  biti jasno da su bogatstvo i  ljepota duhovne kategorije.