Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Priča o Sv. Anti kroz tri čuda

13.06.2011. 22:00
Priča o Sv. Anti kroz tri čuda


Jučer su Zadrani, kao i ostatak katolika u Hrvatskoj, proslavili blagdan sv. Antuna Padovanskog. Dan prije proslave ovog sveca, u nedjelju, mladi okupljeni oko samostana Sv. Frane odlučili su podsjetiti vjernike zašto slavimo ovaj blagdan i u klaustru samostana upriličiti mjuzikl o sv. Anti “Na putu do čuda”.
Za scenarij se pobrinula mlada Anita Baradić, koja je preuzela i redateljsku palicu, a uloge je igralo desetak mladih okupljenih oko zbora samostana sv. Frane. Glavnu ulogu, sv. Antuna, preuzeo je mladi zadarski glumac poznat iz Glumačkih radionica Hrvatskog narodnog kazališta Zadar Renato Pizek. Kako su gotovo svi članovi male amaterske glumačke družine uključeni u zbor samostana sv. Frane odlučili su da njihova predstava zapravo bude mjuzikl.
U četiri čina i nešto više od pola sata mladi glumci prikazali su priču o ovom svecu kroz tri čuda. Naime malo je svetaca u katoličkoj crkvi po kojima je Bog tvorio tolika čudesa kao po sv. Antunu. Poseban ugođaj svetosti priče dale su svijeće rasprostranjene u cijelom krugu klaustra kao i glazba violine. Mladi su pokazali kako su si dali truda radeći na ovoj predstavi pa su tako izradili bogate i realne kostime. Predstava je upotpunjena songovima popularnih pjesama, poput one “You raise me up” ili “Brani je od zla” Toše Proeskog. Iako je Renatu Pizeku to bila prva prava pjevačka uloga svoj posao odradio je profesionalno te pokazao da nijedna uloga za njega nije prezahtjevna.
Mladi glumci za svoj su projekt nagrađeni gromoglasnim aplauzom i ovacijama prisutnih.