Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Glavnu riječ sada imaju radnici, a ne banka!

13.06.2012. 22:00
Glavnu riječ sada imaju radnici, a ne banka!


Ako bi na M-inženjering bila prenesena koncesija bila bi upitna naplata daljnjih potraživanja. Ministarstvo je pismeno o tome obavijestilo stečajnog upravitelja Edvina Šimunova, ali on to nije prenio vjerovnicima – Mario Košta


Radnici remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u stečaju na sastanku u Ministarstvu pomorstva uspjeli su stopirati donošenje odluke o prenošenju koncesije nad pomorskim dobrom riječkoj tvrtci M-inženjering. Riječku tvrtku je kao najboljeg budućeg koncesionara izabrala skupština vjerovnika stečajnog dužnika. Međutim, nakon prekjučerašnjeg izvještajnog ročišta na Trgovačkom sudu odnos snaga u skupštini se promijenio i više glavnu riječ nema Erste & Steiermärkische bank, koja je svoja potraživanja prenijela na Marinu Preko, nego radnici.
– Povjerenstvo, kojem je na čelu Nina Perko, je već pripremilo odluku kojom Vladi RH predlaže da izaberu M-inženjering za budućeg koncesionara. Kada smo ih upoznali s promjenama u skupštini vjerovnika odlučili su stopirati odluku i dati nam još vremena, rekao je predstavnik radnika u stečajnom postupku Mario Košta i najavio sazivanje skupštine vjerovnika.
M-inženjering radnici škvera povezuju s tvrtkom Navi Marin koja im je u trenutku pokretanja stečaja ostala dužna 250.000 kuna. Podsjetimo da je nad Nautom stečaj proglašen zbog 170.000 kuna.
Košta tvrdi kako su u cijelom postupku vjerovnici obmanuti.
– Jedan od uvjeta koji je Erste & Steiermärkische bank postavila prilikom prikupljanja ponuda jest da svaki ponuditelj pristane na mogućnost jednostranog otkaza podkoncesije uz otkazni rok najdulje do četiri mjeseca u slučaju dobivanja bolje ponude ili pojave kupca. Upravo u Viktoru Lencu to nisu htjeli prihvatiti. Sada su nam u ministarstvu rekli da taj uvjet nema zakonsku težinu te da onaj na koga se prenese koncesija dobiva je na rok do 2031. godine. Dakle, ako bi na M-inženjering bila prenesena koncesija bila bi upitna naplata daljnjih potraživanja. Ministarstvo je pismeno o tome obavijestilo stečajnog upravitelja Edvina Šimunova, ali on to nije prenio vjerovnicima, kaže Mario Košta.