Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Paški sir i Pag uskoro i u knjizi

13.06.2012. 22:00
Paški sir i Pag uskoro i u knjizi


Američka spisateljica i novinarka hrvatskih korijena Kristin Vuković stigla je u Zadar odakle će se uputiti u Kolan gdje će početi pisati svoju knjigu “P.S. from Pag: Adventures with Cheese and Sheep in Croatia”


Pag i poznati Paški sir Sirane Gligora bit će ovjekovječeni i u knjizi. Američka spisateljica i novinarka hrvatskih korijena Kristin Vuković stigla je u Zadar odakle će se uputiti u Kolan gdje će početi pisati svoju knjigu “P.S. from Pag: Adventures with Cheese and Sheep in Croatia”. Povodom predstavljanja Kristinine knjige, ali i brojnih priznanja Sirane Gligora, naročito posljednjeg priznanja iz Bruxellesa kojim je Sirana po treći puta dobila priznanje “Superior Taste Award”, danas je u zadarskom restoranu Bruschetta održana konferencija za medije.
– S treći put osvojenom nagradom “Superior Taste Award” i maksimalnom ocjenom od tri zvjezdice automatizmom smo dobili “Crystal Taste Award” koja se dodjeljuje samo prehrambenim proizvodima koji tri godine uzastopce dobiju najveću ocjenu. Mislim da smo jedini proizvođač hrane u Hrvatskoj koji se može time podičiti, kazao je vlasnik sirane Ivan Gligora. Iako su i drugi Gligorini sirevi nagrađivani ipak ovu ekskluzivnu nagradu osvojio je brend nositelj navećeg broja priznanja, poznati Paški sir.
Mlada spisateljica Kristin pojasnila je kako je došla na ideju da piše knjigu o Pagu i paškom siru. Dok je, kao novinarka, pisala članak o manifestaciji Grand Portfolio Tasting za “Croatian chronical network” u New Yorku na kojoj su promovirana hrvatska vina upoznala je Simona Kerra, voditelja marketinga i izvoza Sirane Gligora koji joj je ispričao priču o jednom otoku i njegovim ljudima.
– Simon je također “autsajder” ovdje, oženio je Hrvaticu i tako se upoznao sa životom na Pagu. Sve što mi je rekao o tom otoku i njegovim stanovnicima učinilo mi se izuzetno zanimljivim, duga i jedinstvena povijest, podijeljenost na dvije županije, na jug i sjever, sve me to privuklo. Vjerujem da me na Pagu očekuje mnogo različitih ljudi i mnoga blaga kao što su Paška čipka i Paški sir o kojima ću pisati, kaže Kristin. Motivacija su joj i djed i baka porijeklom iz Hrvatske te je uvijek željela o toj zemlji napisati knjigu koja će slaviti njezinu jedinstvenost.
Kristin će u Kolanu, u kući Simona i njegove supruge boraviti dva tjedna, a za to vrijeme će istraživati i zapisivati. Potom se vraća u New York gdje će pisati, a nakon dva mjeseca opet će se vratiti na Pag na kojem će s prekidima boraviti po jedan do dva mjeseca svakih nekoliko mjeseci. U knjigu će biti uključeni i otok Rab i grad Zadar.
Simon je uvjeren kako će ova knjiga doprinijeti ugledu i promociji Sirane, Paga, ali i cijelog zadarskog područja.