Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čačić: Nisam došao s ulice, nakon Zadra sam bio spreman i za Real Madrid

13.06.2016. 22:00
Čačić: Nisam došao s ulice, nakon Zadra sam bio  spreman i za Real Madrid


– Uvijek sam miran kada mislim da sam napravio sve što sam trebao. Posložio sam utakmicu u glavi, objasnio igračima, odradio pripremu, a potom postajem šaptač u kazalištu! Kada zašteka glumcu kažem dvije riječi, podsjetim ga na tekst… Igrači govore o treneru! Dajući sve od sebe. To je moja satisfakcija – kaže Čačić
Izbornik reprezentacije jučer je u “ekskluzivnom razgovoru” za sve hrvatske tiskane medije, nakon što je odradio one elektronske, otvorio dušu. Zna kako se osjećao Dario Srna nakon utakmice s Turskom kada ga je  pokosila vijest o smrti oca.
– Bolan je trenutak gubitka roditelja. Ostao sam bez majke na dan dan kada sam doživio najveće priznanje u životu, imenovanje za izbornika reprezentacije Hrvatske. Oca sam izgubio u svojoj četrdesetoj… Darijo je znao za bolest oca, da je na odlasku, ali te smrt uvijek iznenadi. Nanese bol. Darijo je stabilan, brzo će se priključiti reprezentaciji…
Bili ste na pokopu. Stvarno lijepa gesta uvažavanja kapetana, bili ste uz njega u teškom trenutku?
– Srna je bio moj prvi dodir s reprezentacijom Hrvatske. Razgovarali smo svaki dan, pomogao mi je da upoznam ekipu, karaktere pojedinaca. Otvorio mi je oči kod mnogih nenogometnih stvari. Biti uz njega u teškom trenutku njegova života,  na pokopu njegova oca,  najmanje je što sam mogao napraviti. Ne bih si oprostio da nisam išao. Odlazak roditelja ostavlja u svakom čovjeku veliku prazninu. Lakše je ako si s ljudima…
Suigrači?
– Još jednom se pokazalo da smo obitelj. I u smrtnom slučaju. Svi su igrači teško primili vijest. Uvjeren sam da će se svi dodatno mobilizirati. Za Darija. Zajedništvo krasi ovu ekipu. Bez toga nema vibre u kolektivnim sportovima.
Hoće li igrati protiv Češke?
– Razgovarat ćemo, vidjet ćemo.
Riječka veza
Španjolci su svladali Čehe u posljednjim minutama?
– Pogledat ću snimku. Imali smo čovjeka na toj utakmici, Riječanina Predraga Stilinovića, koji je pratio sve utakmice Španjolaca. Ja sam uživo gledao Čehe u Pragu i Salzburgu. Susret Španjolske i Češke nova je potvrda izjednačenosti naše skupine u kojoj nema favorita. Skupina visoke razine kvalitete. Česi su bili prvi u kvalifikacijama. Monolitna su ekipa. Krasi iz dobra organizacija igre. Igraju brzo i okomito. Maksimalan respekt. Najbitnija je to utakmica u skupini. Moramo ponoviti igru iz susreta s Turskom. Nametnuti kvalitetu.
Pobjeda i igra protiv Turske temelj su optimizma?
– Apsolutno. Dala nam je potvrdu kvalitete, svega onoga što sam najavljivao. Da s pravom gajimo velike ambicije.
Turnirski sustav natjecanja troši igrače. Što pokazuju treninzi, mogu li odraditi još dvije i više utakmice na toj razini?
– Vidjet ćemo ponašanje na nekoliko treninga do Češke. Izostanak nekog igrača ne bi bio veliki hendikep, imamo po dva kvalitetna igrača za svaku poziciju.
Nakon Turske rekli ste kako niste bili zadovoljni s nekim stvarima. Je li napravljena analiza?
– Svakako, ali neke stvari ne mogu podijeliti s medijima. Sigurno je samo jedno, ako želiš biti bolji,  moraš tražiti gdje su moguća poboljšanja. Sigurno je moglo sve bolje izgledati i protiv Turske.
Puno je, međutim, pohvala. Bili ste samouvjereni prije, mirni za vrijeme, a  s nogama na zemlji poslije utakmice?
– Pritisak je za mene dodatni motiv. Bio sam optimist prije utakmice s Turcima. Za neke sam bio bahat. Pokazalo se da sam bio u pravu. Naši su argumenti još uvijek isti, a to su kvalitetni igrači, atmosfera koju imamo na treninzima. Individualna kvaliteta nije sporna, a najvažnije je da su se igrači stavili u službu momčadi. To je naš put…
Luka Modrić je još jednom briljirao nakon naporne sezone?
– Jasno sam rekao da ću graditi reprezentaciju oko Modrića.  Na terenu i izvan njega. Vanserijska je klasa. Daje ton igri. Podmazuje naš vatreni stroj. Odlučio je utakmicu i tako začepio usta kritičarima koji mu spočitavaju da malo ulazi u završnicu. Kako ćemo ga sačuvati? Kroz treninge,  kao i do sada te   brinuti o njegovom fizičkom i emocionalnom stanju.
Trenutak istine
Čeh Darida je najveća prijetnja?
– Jedan od opasnih. Dolazi iz drugog  plana u završnicu. Ali tu je vratar Čech, pa Rosicky. Svaka momčad ima svoju Ahilovu petu, svoje slabosti. Svojim igračima najprije pričam o tome… To trebamo iskoristiti. Prije susreta s Turcima rekao sam da se najviše pribojavam Čeha. O Turskoj se pisalo šest mjeseci, čekala se samo ta utakmica. Pukovnik ili pokojnik, govorilo se za mene. Sada je trenutak istine, želimo u sljedeći krug s još jednom pobjedom.
Pobjegli ste s lomače javnosti?
– Pobjeda je podigla   raspoloženje u ekipi, što je najvažnije. U sljedećoj utakmici moramo biti još bolji. Kroz treninge treba korigirati uočene slabosti, o kojima ću s  igračima između četiri zida.
Zaigrali su Strinić, Badelj i Brozović…?
– Kompozicija momčad. Perišić se dobro pojavljivao u međuprostoru, otvarao koridor Srni. Brozović i Perišić igrali su protiv Rusije, ako se sjećate. S Badeljom sam tražio mirni pas, osiguranje sredine terena. Imao je dvije greške, ali zbog brzine. Tehničke, a ne taktičke pogreške.  Mozaik ekipe je uvijek najvažniji. Karakteristike igrača i onoga do njega moraju se nadopunjavati. Moraju biti kompatibilni. Tako sam zamislio da bi momčad morala izgledati i – ispalo je dobro. Ako bude zamjena za susret s Česima, bitno je da igrač pokrije slabosti suigrača.
Jesmo li ostavili jedan od najupečatljivijih dojmova na početku prvenstva?
– Mogu se složiti, iako je svaka utakmica priča za sebe.
Što za vas znači pobjeda nad Turskom?
– Ako imam 100 eura, razmišljam kako zaraditi 120, a ne da potrošim zarađeno. Puno mi znači, ali nisam u nebesima. Jednostavno,  tek smo na početku. Imamo puno toga na napraviti.
Još šest utakmica?
– Točno, ali samo Češka je u mojoj glavi. I svih igrača, naravno. Nemojmo praviti račun bez krčmara. Vrag uvijek čeka iza ugla.
Bili ste nevjerojatno mirni bez obzira na sva uzbuđenja?
– Uvijek je tako kada mislim da sam napravio sve što sam trebao. Nemam nemira u sebi. Posložio sam utakmicu u glavi, objasnio igračima, odradio pripremu, a potom postajem šaptač u kazalištu! Kada zašteka glumcu kažem dvije riječi, podsjetim ga na tekst… Ne trebam loviti igrače po terenu. Igrači su na naslovnim stranicama. Igrači govore o treneru! Dajući sve od sebe. To je moja satisfakcija.
Duša Reala i Hrvatske
Ali umjesto pohvala, opet…
– Slušam na koji sam način došao za izbornika. Izabrao me Izvršni odbor. Nisam došao s ulice. Trideset godina se bavim trenerskim poslom. Nakon što sam prošao Međurepubličku ligu sa Zadrom, igrao u Bihaću, Cazinu, Prijedoru… Te sam 1991. godine bio spreman za Real Madrid.
Modrić, Mandžukić i Rakitić?
– Daju svoj doprinos u stvaranju velikih rezultata svojih momčadi. Rakitić se u reprezentaciji morao malo adaptirati, dvije godine igra u drugoj ulozi. U drugom je poluvremenu pokazao je pravo lice, nakon što je do tada bio malo okomit. Imao je nekoliko asistencija, čuvao loptu… Modrić je duša Reala i Hrvatske. Mandžukić je osvojio dvostruku krunu s Juventusom. U fazi obrane napada suparnike kao terijer kost.
Rekli ste da ne biste uzeli nijednog igrača Turske. Od Čeha?
– Bio sam prepotentan i arogantan. Isto mislim i o Česima. Imamo najbolje igrače na svijetu. Veliko povjerenje i visoko mišljenje. Ne treba biti previše pametan. Pogledajte gdje igraju i na kojoj razini.
Što ste si obećali u slučaju dobrog rezultata?
– Ako dobijemo Češku, odvest ću dečke na piće. Idemo se napiti. Naravno,  dovoljno će biti svakome po dvije pive.