Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Glavana usmrtio fotograf kojem je predstavljao monografiju

Autor:

13.07.2009. 22:00
Glavana usmrtio fotograf kojem je predstavljao monografiju


Tragedija je na kraju dobila dodatnu dozu morbidnosti; ispostavilo se da je Darko Glavan u studenom 2007. godine bio jedan od govornika na predstavljanju monografije “Hrvatska”, zajedničkog projekta Marija Novaka i Damira Konestre. Ludbreški fotograf koji je gotovo 20 godina živio u SAD-u, tereti se da je na Glavana naletio moćnim “fordom explorerom” američke registracije. Novak jučer priveden istražnom sucu i pritvoren
Ludbreški fotograf Mario Novak (45) uhićen je pod sumnjom da je nakon koncerta Carlosa Santane u Varaždinu baš on smrtno pregazio glazbenog kritičara Darka Glavana. Nakon saslušanja pred istražnim sucem određeno mu je zadržavanje u pritvoru do podnošenja istražnog zahtjeva.
Kako stvari sada stoje, Novak će biti osumnjičen za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, ali i za nepružanje pomoći. Za prvo kazneno djelo zapriječena je maksimalna kazna od deset godina, a za nepružanje pomoći osam godina zatvora.
Nakon što je policija tijekom ponedjeljka tražila pomoć građana, navodno je već tog dana kasno poslijepodne stiglo dovoljno poziva koji su nagađali mogućnost da je baš Novak odgovoran za smrt poznatog glazbenog kritičara. Varaždinska policija priopćila je kako je pronašla dovoljno materijalnih tragova koji upućuju kako je fotograf naletio na Glavana. Prema za sada nepotvrđenim informacijama, na policiji se branio šutnjom.
Automobil kojim se ovaj poznati fotograf koristi, a radi se o velikom “fordu exploreru” američkih registracijskih oznaka, zaplijenjen je te poslan na vještačenje u zavod “Ivan Vučetić” u Zagrebu.
Prema neslužbenim informacijama, više je osoba telefonski kontaktiralo policiju u Varaždinu kako bi im kazali da je otprilike u sporno vrijeme kod mjesta događaja viđen Novakov “explorer”. Glavna informacija je, navodno, stigla od ženske osobe koja je čitavu večer za vrijeme RADAR festivala bila skupa s fotografom. Mario Novak imao je i službenu akreditaciju za fotografiranje koncerta Carlosa Santane, a policija za sada ne želi nagađati je li itko od sudionika ove tragične prometne nesreće bio pod utjecajem alkohola.
Ova tragedija dobiva i dodatnu dozu morbidnosti; prema informacijama pojedinih medija, Darko Glavan je u studenom 2007. godine bio jedan od govornika na predstavljanju monografije “Hrvatska”, zajedničkog projekta Marija Novaka i Damira Konestre. Na kraju se čini da je Glavana pogazila osoba koju je poznavao.
Novak je jedan od najpoznatijih fotografa u varaždinskom kraju koji je gotovo 20 godina živio u Sjedinjenim Američkim Državama. Iz inozemstva se vratio krajem prošle godine, a od tada živi u neposrednoj blizini Ludbrega. Monografija “Hrvatska”, koju je Glavan predstavljao, bila je nominirana za najbolju umjetničku knjigu u izboru najvažnije američke izdavačke udruge.